Del artiklen:
Lønningerne i byggeriet er nu på tæt på at blive overophedet viser nye beregninger fra Dansk Byggeri. foto: Ritzau

Lønningerne i byggeindustrien tog et markant hop i andet kvartal, og nu er byggeriets konjunkturindikator lige på grænsen af at vise overophedning. De nye tal vil formentlig øge finansministerens fokus på, at kommunerne overholder deres anlægsrammer.

Af Arne Ullum, [email protected]

Af Arne Ullum, [email protected]

Byggeriet er ifølge nye tal fra Dansk Byggeri lige på kanten af at bevæge sig ind idet, som organisationen betegner som et overophedet arbejdsmarked. Den nye frygt for en overophedning af byggesektoren har fået ny næring efter nye løntal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) i går viste, at byggeriets lønninger steg med 3,3 procent i andet kvartal sammenlignet med året før, hvilket er et hop på 0,5 procent på bare et kvartal.

De nye tal vil uden tvivl øge opmærksomheden på de offentlige anlægsinvesteringer, som er en af regeringens få muligheder for at påvirke aktiviteten i byggesektoren på den korte bane.

Netop nu kæmper de danske kommuner med at få reduceret deres anlægsopgaver i 2019 til de 17,8 milliarder kroner, som de i juni aftalte med finansminister Kristian Jensen (V). De nye tal vil formentligt øge finansministerens fokus på, at den ramme bliver overholdt.

På den lange bane peger cheføkonom Bo Sandberg fra Dansk Byggeri på, at der er brug for mere arbejdskraft til byggeriet.

“De nye tal for lønudviklingen understreger, at der er behov for, at både den indenlandske og udenlandske arbejdsstyrke vokser. Det er nødvendigt for at holde opsvinget på sporet, så det ikke løber løbsk. Det kunne fx ske ved at udfase efterlønnen hurtigere end planlagt og at sænke beløbsgrænse i den såkaldte beløbsordning for udenlandsk arbejdskraft,” siger Bo Sandberg.

Kilde: dansk Byggeri

Alle lønninger stiger hurtigere

Tallene fra DA viser, at lønningerne generelt stiger hurtigere. På hele DA-området steg lønningerne i andet kvartal med 2,6 procent mod 2,3 procent i første kvartal.

Det er dog ikke en udvikling, som skræmmer økonomerne. Nationalbanken har tidligere i år peget på, at der er plads til at lønningerne stiger lidt hurtigere, og der er, som det fremgår af grafen fra DA, stadig langt op til de voldsomme lønstigninger i 2006-2008, som smadrede den danske konkurrenceevne og som sammen med finanskrisen medførte tab af næsten 100.000 arbejdspladser i produksionssektoren i Danmark.

Kilde: Dansk Arbejdsgiverforening

De stigende lønninger vil ifølge cheføkonom Signe Roed-Frederiksen
fra Arbejdernes Landsbank understøtte privatforbruget.

“Selvom vi fortsat er et godt stykke fra den lønstigningstakt på over 4 pct. som vi så under den seneste højkonjunktur, er der tale om en rigtig fornuftig stigning i reallønnen. Med en inflation, der ligger lige under 1 pct. i år er der tale om en reallønsfremgang på lige knap 2 pct. hvilket vil være med til at understøtte privatforbruget og væksten i år,” siger hun.