Del artiklen:
Magnus Heunicke sil sikre, at reduktion af statslige puljer ikke bliver en spareøvelse. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2017)

Socialdemokratiet støtter opgør med bureaukratiet på grund af de mange statslige puljer, men partiet vil have garanti for, at pengene fra de nedlagte puljer fortsat bliver på de områder, som puljerne skulle finansiere.

Af Arne Ullum, [email protected]

Af Arne Ullum, [email protected]

Der tegner sig en bred opbakning til et opgør med de mange statslige puljer, som kommuner og regioner kan søge til de velfærdsområder, som politikerne på Christiansborg ønsker at styrke.

Men både DF og Socialdemokratiet mødte i dag op til forhandlingerne i Finansministeriet med en række krav for at indgå en aftale mellem Folketingets partier om at halvere antallet af puljer inden 2022 og indføre et minimumsstørrelse på 10 millioner kroner.

“Det her må ikke være en spareøvelse, og de får ikke os til at lægge stemmer til at fjerne puljer, som har et godt formål, hvis ikke der kommer noget istedet, som sikrer det gode formål,” siger Socialdemokratiets kommunalordfører Magnus Heunicke inden forhandlingerne gik igang klokken 10 i formiddags.

For Dansk Folkeparti er det afgørende, at Folketinget stadig kan sikre, at der tilføres ekstra penge til bestemte områder.

“Vi kunne godt tænke os en anden form, så det ikke er de her puljer man skal søge. Man bruger utroligt mange ressourcer på at søge nogen små puljer, hvor det er halvdelen af de midler, vi får afsat, faktisk går til DJØF-timer istedet for til varme hænder,” siger Susanne Eilersen, der er kommunalordfører for Dansk Folkeparti.

Innovationsminister Sophie Løhde påpegede i en pressemeddelelse inden mødet, at de mange puljer udløser et stort spild.

“Vi ønsker i regeringen et opgør med puljetyranniet, som i dag binder alt for mange ressourcer til administration på bekostning af borgernær velfærd. Mange af puljerne er for små, og ude i kommuner og regioner bliver der i dag brugt for mange kræfter på at jagte de samme få millioner. Vi lægger derfor op til, at der skal være færre og større puljer”, siger Sophie Løhde.

Staten uddelte i 2017 omkring tre mia. kroner gennem statslige ansøgningspuljer til kommuner og regioner inden for de store velfærdsområder.