Del artiklen:
(ARKIV) Dansk Folkeparti vil have kompensation til kommunerne op som en del af finanslovsforhandlingerne, sagde Kristian Thulesen Dahl i dag før det første møde med regeringen. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)

Dansk Folkeparti vil genåbne puljen for vanskeligt stillede kommuner og lægge flere penge oveni puljen som led i en aftale om finansloven. Pengene skal komme fra den kompensation på 1,4 milliarder kroner, som regeringen i sidste uge har lovet 85 kommuner.

Af Arne Ullum

Dansk Folkeparti vil genåbne puljen for vanskeligt stillede kommuner og lægge flere penge oveni puljen som led i en aftale om finansloven. Pengene skal komme fra den kompensation på 1,4 milliarder kroner, som regeringen i sidste uge har lovet 85 kommuner.

Af Arne Ullum, [email protected]

Dansk Folkeparti vil genåbne ansøgningsrunden til puljen for vanskeligt stillede kommuner, og samtidig vil partiet have tilført flere penge til puljen. Pengene skal have effekt allerede i 2019, sagde formanden for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl kort før middag, inden han gik ind til de første forhandlinger om finansloven.

“Der er behov for, at vi kigger langt mere kritisk på den måde, som vi fordeler pengene på. Det kan også betyde, at man i én midlertid periode bliver nødt til at forhøje den pulje, der er til vanskeligt stillede kommuner til deres egentlige drift, mens man får et ordentligt udligningssystem på plads,” siger Kristian Thulesen Dahl.

Pengene vil dansk Folkeparti tage fra de 1,4 milliarder kroner, som regeringen har lovet i kompensation til 85 kommuner, som får mindre i kommunal udligning i 2019 på grund af en revision af data bag de aldersbestemte udgiftsbehov.

Vil sikre kommuner, der ikke kan komme op på anlægsramme

“Det er meget forskelligt om de [kommunerne] har penge men ikke må bruge dem på grund af servicerammen, eller at de ikke har penge til at udfylde servicerammen. Det må vi også ind og have et overblik over i forhold til de 1,4 milliarder, som regeringen nu deler ud. I hvilket omfang hjælper de? Men det her er primært et spørgsmål om at sikre, at de kommuner, der ikke engang kan komme op på deres andel af servicerammen – det har de ikke penge til. Det er det er primært de kommuner, som vi går efter, skal have mere hjælp.”

Forestiller du dig, at det skal have effekt allerede fra 2019, så man skal ud at lave en ny ansøgningsrunde?

“Det er sådan, vi forestiller os det. For det regeringen gør, det er at komme med engangspenge, som man ikke rigtig ved, hvordan man kan få tingene til at hænge sammen med. For de vanskeligt stillede kommuner, dér har vi en pulje, og det ser ud til, at den ikke har været stor nok. Så vidt jeg husker, var det omkring halvdelen af alle kommuner, som søge penge fra puljen, og det vidner også om, at udligningssystemet ikke hænger sammen. Så systemet jo forkert, hvis så mange har brug for at søge en pulje til at særligt vanskeligt stillede kommuner.”

Tre puljer

Der findes tre puljer til vanskeligt stillede kommuner.

  • Paragraf 16-puljen til ‘særligt vanskeligt stillede’ kommuner, som fordeles efter ansøgning.
  • Paragraf 17-puljen til ‘vanskeligt stillede’ kommuner, som fordels efter objektive kriterier.
  • Paragraf 19 til ‘vanskeligt stillede’ kommuner, hvor ministeriet ikke fordelte hele beløbet og dermed markederede, at der efter ministeriets opfattelse ikke var behov ud over det fordelte.

Thulesen Dahl sagde ikke i dag, hvilken en af de tre puljer, som han talte om, men ud fra hans udtalelser om, at ansøgningsrunden skal genåbnes, og at omkring halvdelen af alle kommuner søgte, peger mod paragraf 16-puljen, men ordvalget om “vanskeligt stillede kommuner” peger på paragraf 17-puljen, der blev indført med finansloven for 2017.

 

Ændring 11-10-2108: Sidste afsnit er uddybet. I den tidligere version fokuserede vi primært på paragraf 16-puljen.