Del artiklen:
Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2019

Af Steen Houmark – [email protected], NB Medier – [email protected] Ny aftale om seniorpension lægger op til, at det ikke er kommunerne, der skal afgøre, hvem der skal have seniorpension. I stedet ønsker især De Radikale og Dansk Folkeparti, at det bliver en instans, der er uafhængig af økonomiske interesser. Regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale […]

Af Steen Houmark, [email protected]

Ny aftale om seniorpension lægger op til, at det ikke er kommunerne, der skal afgøre, hvem der skal have seniorpension. I stedet ønsker især De Radikale og Dansk Folkeparti, at det bliver en instans, der er uafhængig af økonomiske interesser.

Regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale er enige om en række ting, men det er ikke en del af aftalen, hvilken myndighed der fremover skal vurdere, om en borger kan arbejde mere eller mindre end 15 timer.
– Nu laver vi en ny tilkendelsesprocedure, og hvem der så skal stå for den, det har vi ikke besluttet endnu, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). til Ritzau

Fremover kan det eksempelvis være de arbejdsmedicinske klinikker, Arbejdsmarkedets Erhvervssikring eller måske kommunerne, lyder det fra ministeren.

Tvunget af omstændighederne  har regeringen læst “valgkortet” og indset, at tidligere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet kunne blive en udfordring i en kommende valgkamp.
Derfor er en aftale nu faldet på plads mellem regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale. Det kan vise sig at blive historien om at dem der fik ideen (Socialdemokraterne) ikke nødvendigvis er dem der formår at konkretisere produktet. Dermed ikke sagt, at dem der nu har en vare til vælgerne formår at sælge den. Det vil kun tiden vise.

Konkret forventes det, at 17.000 danskere vil være på seniorpension, når ordningen er indfaset. Det vurderes, at ordningen vil koste ca seks milliarder kroner frem til 2025.

Den nye aftale kan lyde fornuftig i forhold til et valg, men den løser ikke de større demografiske udfordringer Danmark vil have de næste 10 år ift.

Kilde:  Ritzau