Del artiklen:
Det er muligt at få genoptræning hos fysioterapeuter med i sit ophold på Søster Sophies minde. Foto: Claus Peuckert.

OP mod 400.000 personer er nære pårørende til mennesker med demens. At være pårørende til et menneske med demens eller anden sygdom kræver særlig fleksibilitet. Hvis fleksibiliteten pludselig står på stand by, har mange brug for let adgang til et pusterum, men hvordan får du det i en verden af bureaukrati? Det har Danmarks mindste plejehjem løsningen på.

Af Karen Grønkjær Kjeldsen, kommunikationschef ved Diakonissestiftelsen, [email protected]

Af Karen Grønkjær Kjeldsen // [email protected]

Som noget helt nyt kan alle og enhver købe et aflastningsophold på Diakonissestiftelsen. Søster Sophies Minde på Diakonissestiftelsen har man indrettet to nye aflastningspladser, som frit kan købes uden nogen henvisning fra kommunen. Pladser står klar til mennesker med behov for omsorg, hvad enten det er et kortere pusterum for de pårørende eller et længere ophold af andre årsager.

”Vi mærker en stor efterspørgsel efter aflastningspladser, som man selv kan vælge at købe. Og vi har nogle kompetencer her på Søster Sophies Minde, som gør, at vi kan give et godt og trygt ophold, næsten lige meget hvilken situation borgeren er i,” fortæller forstander Hanne Munkholm.

Aflastning til raske ægtefæller

Det kan være, at man venter på at komme på plejehjem eller er udskrevet fra hospitalet, men ikke føler sig klar til at komme hjem. Det kan også være, at en rask ægtefælle trænger til aflastning eller skal indlægges og derfor ikke kan passe sin pårørende. Eller måske skal hele familien på ferie, og et familiemedlem er ikke frisk nok til at rejse med.
På aflastning med ægtefællen og mulighed for deltagelse i vores fællesskaber
”I ægtepar, hvor den ene part er blevet ramt af demens, kan den raske ægtefælle trænge til et pusterum fra at passe sin partner. Hvis den raske skal på en kortvarig rejse eller skal hospitalsindlægges, kan det være relevant at købe et aflastningsophold. Det kan også være, at de tager en uge sammen hos os, hvor den raske ægtefælle kan få lov at koble lidt af og tage del i de fællesskaber, vi har på Diakonissestiftelsen, fx vores kirke og kreative workshops,” siger Hanne Munkholm.

Tre typer ophold

Der findes i udgangspunktet tre opholdstyper og en række tilvalgsmuligheder. Når man booker et ophold, får man en grundig samtale med personalet for at finde frem til den rigtige pakke. Er man udskrevet efter en operation, skal der måske genoptræning hos fysioterapeuter med i pakken. Mens en person med demens vil have brug for højere grad af tryghed og derfor vil få besøg af sundhedsfagligt personale hele døgnet og ubegrænset antal nødkald.

Ledende sygeplejerske Mette Prip i en af de nye aflastningsboliger. Hun er klar til at skræddersy opholdet til den enkelte. Foto: Karen Grønkjær.

”Vi er klar til at vejlede og skræddersy det rigtige ophold til den enkelte, og hvis vi under opholdet finder ud af, at der er ramt lidt ved siden af, så tilpasser vi undervejs,” forklarer ledende sygeplejerske Mette Prip fra Søster Sophies Minde.

Stærkt ældrefællesskab

Aflastningsopholdene er udviklet i samarbejde med PFA, men kan købes af alle ved henvendelse til Søster Sophies Minde. De to nye aflastningsboliger er nyistandsatte og møbleret, blandt andet med en ekstra soveplads, hvor pårørende kan overnatte.
”Aflastningspladserne ligger på en etage, hvor der både bor ældre i egen bolig og beboere i Søster Sophies Mindes plejeboliger. Det giver en tryg og helt særlig stemning, at man bor dør om dør med andre ældre i forskellige livssituationer,” siger Mette Prip.

Ambitionen er, at hele huset kommer til at fungere som et fællesskab for ældre med varierende ressourcer, og man er allerede godt på vej:

”Vi har en del arrangementer for alle beboere i huset, og vi oplever mange gode venskaber på tværs af boligformerne. F.eks. kommer en del af de ældre fra ældreboligerne på besøg på plejehjemmet, og deltager også i arrangementer og mange højtider. Det giver tryghed, at alle tager hånd om hinanden. Kunder, der benytter vores aflastningspladser, er også velkomne til at deltage i disse fællesskaber både på Søster Sophies Minde og på Diakonissestiftelsen,” siger Hanne Munkholm.