Del artiklen:
Spøgelsesborgere opstår, når folk ikke meddeler, at de forlader landet og ikke afleverer deres gule sygesikringsbevis. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Scanpix 2012

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt vil have svar fra social- og indenrigsministeren på en stribe spørgsmål om fejlagtige CPR-registreringer af udenlandske borgere i Danmark.

Af Jørn Sørensen

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt vil have svar fra social- og indenrigsministeren på en stribe spørgsmål om fejlagtige CPR-registreringer af udenlandske borgere i Danmark.

NB Økonomi har tidligere i år afdækket, at der kan være registreret 20.000-40.000 personer i CPR-registreret, som slet ikke bor i Danmark.

Fejlen sker, når folk ikke meddeler, at de forlader landet og ikke afleverer deres gule sygesikringsbevis – også kaldet sundhedskort. Derfor kan der potentielt være udenlandske borgere, som modtager ydelser fra Danmark eller som får gratis sundhedsbehandling, selv om de ikke længere har adresse her i landet.

Læs mere: Ministerkrav om ekstraordinær CPR-kontrol kan flytte millardbeløb allerede i 2021

Messerschmidt: En vild historie

Det får DF’s Morten Messerschmidt til på partiets netmedie “ditoverblik.dk” at kalde på social- og indenrigsminister Astrid Krags (S) udelte opmærksomhed. Han siger til mediet, at ministeren må afdække omfanget af ”spøgelsesborgere”, der kan få ydelser, de ikke har krav på:

”Normalt betragter man jo Danmark som et meget velorganiseret land, hvor myndighederne har styr på, hvor mange vi er. Derfor er det vildt at høre historier om, at man ikke kender antallet af borgere og at sygesikringsbeviser flyder rundt,” siger Morten Messerschmidt.

Han peger på, at sygesikringsbeviset giver adgang til en række fordele, og at den manglende kontrol åbner for diverse former for misbrug.

”Man kan forestille sig alle mulige scenarier, hvor folk kan tiltuske sig rettigheder, de ikke bør have. Man kan også forestille sig, at der udsendes valgkort til kommunalvalg til personer, der har forladt landet. Så det her giver en stribe problemer. Derfor må ministeren finde ud af omfanget og hvordan det kan stoppes,” siger Morten Messerschmidt.

CPR-kontrol kan få milliarder til at rulle mellem kommunerne

Den tidligere økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) krævede i et brev til alle landets borgmestre i foråret, at kommunerne senest 1. oktober har gennemført en ekstraordinær kontrol med CPR-registrene og særligt sorteret udlændinge fra, som ikke længere opholder sig i Danmark.

Kravet om ekstraordinær CPR-kontrol i alle kommuner vil med stor sikkerhed få betydelige konsekvenser for kommunernes tilskud og udligning allerede i 2021. Samlet kan der blive flyttet et beløb på omkring en milliard kroner fra kommuner med dårlig CPR-kontrol til kommuner med god CPR-kontrol.