Del artiklen:
Copenhagen Pride Parade er blevet en folkelig begivenhed, som også bliver markeret på Københavns Rådhus (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

I den kommende uge hyldes mangfoldigheden under dette års Copenhagen Pride Week på Københavns pladser og gader. Københavns Kommune går med i paraden og fejrer 30-årsjubilæet for verdens første vielse af et par af samme køn på Københavns Rådhus.

Af Jørn Sørensen

I den kommende uge hyldes mangfoldigheden under dette års Copenhagen Pride Week på Københavns pladser og gader. Københavns Kommune går med i paraden og fejrer 30-årsjubilæet for verdens første vielse af et par af samme køn på Københavns Rådhus.

Tirsdag eftermiddag blev årets Pride skudt i gang med fest og farver på Rådhuspladsen i København, og på Københavns Rådhus er mangfoldighedsflaget hejst for at markere begivenheden.

Derudover deltager kommunens medarbejdere i paraden, og så er der et helt særligt jubilæum, der skal fejres.

I år er det nemlig 30 år siden, at et par af samme køn blev viet for første gang. Den 1. oktober 1989 indgik 11 par såkaldt registreret partnerskab på Københavns Rådhus.

Jubilæet fejres med en reception og en række vielser i Rådhushaven 16. august, hvor overborgmester Frank Jensen (S) og kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å) vier parrene.

Ret til at være den, man er

Overborgmester Frank Jensen ser frem til at vie par i Rådhushaven i anledning af jubilæet og til at deltage i optoget:

“Copenhagen Pride er en fest, og midt i fejringen skal vi huske, at tolerancen og mangfoldigheden er resultatet af en række kampe igennem årtier. Jeg sad selv i Folketinget i 1989 og stemte for loven om registrerede partnerskaber. Meget godt er sket siden, og det er der god grund til at fejre for alle københavnere – uanset seksuel orientering,” siger Frank Jensen.

Det særlige jubilæum er noget, man som københavner kan være stolt af, mener kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å):

“Det er så stort, at vi i år kan fejre et verdensomspændende 30-års jubilæum for vielsen af det allerførste par af samme køn – og så tilmed på Københavns Rådhus. Det viser med tydelighed, hvilken by vi ønsker, København skal være at bo og leve i – nemlig en by, der hylder kærlighed, mangfoldighed og retten til at være den man er”.

Københavns Kommune deltager desuden i Prideoptoget med en vogn lørdag 17. august, hvor ca. 150 medarbejdere deltager. Overborgmesteren og kultur- fritidsborgmesteren går også med i optoget.

Udover Copenhagen Prise Week er der yderligere fire pride-fester i Danmark: I Aarhus, Aalborg, på Fanø og på Nørrebro i København har man sin egen pride. I Odense kaldes begivenheden Mangfoldighedsfest.