Del artiklen:

Vi skal stoppe med at bekrige hinanden på tværs af kommunerne og få skabt et meningsfyldt udligningssystem, som belønner de kommuner, der fastholder virksomheder og skaber vækst og udvikling. Skriver Cecilia Lonning-Skovgaard, der er beskæftigelses- og integrationsborgmester i København.

Af Steen Houmark, [email protected]

Vi har brug for en ny udligningsordning mellem landets kommuner. Situationen, som den er i dag, har udviklet sig til en kommunal-borgerkrig i medierne, hvor alt for mange hellere vil bruge deres ord på at bekrige hinanden end på at finde løsninger.

I sommerens løb var det først Socialdemokraternes nye folketingsmedlem fra Langeland, Bjørn Brandenborg, som rettede skytset mod de ”forkælede” nordsjællandske kommuner. Da jeg herefter tog til genmæle og manede til besindighed, kom den nordjyske advokat Rasmus Haugaard på banen og mente, at København vælter sig i velfærdsydelser, som nordjyderne ikke har.

Her måtte jeg i al stilfærdighed pege på, at en familie i hovedstadsområdet, der bor i hus, i gennemsnit har 96.000 kr. mindre til rådighed om året, end den samme familie ville have, hvis den boede i Nordjylland. Alligevel er udligningen væk fra hovedstadsområdet siden 2007 næsten fordoblet fra syv til 14 milliarder uden at Folketinget er blevet spurgt om det rimelige i det.

Vi er nødt til at se i øjnene, at vi er kørt i grøften med et helt uigennemskueligt system, som ikke fokuserer på, hvordan vi i hele Danmark kan få endnu mere velstand, men i stedet hvordan vi kan udjævne og hermed udvande vores rigdom.

Og vi kommer til at blive holdende i grøften, hvis vi bliver ved med at acceptere, at vækstmotorer som København bliver holdt tilbage. Så bliver der ikke kun færre penge i stuerne på Nørrebro, men også i Nørresundby. For den vækst vi skaber i København spreder sig til hele landet, viser beregninger fra OECD. I perioden 2000-2013 udgjorde væksten i hovedstadsregionen således mere end 75 % af den landsdækkende vækst i perioden.

Vi har brug for at få hevet os op af dyndet en gang for alle og få skabt et helt nyt system, som fokuserer på at skabe nogle stærke og klare incitamenter til at gøre det, der skaber velstand: At få flere i arbejde og skaffe virksomhederne den rette kvalificerede arbejdskraft.

I den henseende ville det være uendeligt forfriskende, hvis alle kommuner kiggede indad og lod sig inspirere af dem, der lykkes med at give virksomhederne de vilkår, de har brug for. Kunsten er nemlig at se, om man kan gøre det samme i stedet for blot at vente på, at de dygtige og initiativrige kommuners penge bliver sendt i omløb.

Vi må erkende, at udligningssystemet som det er i dag, fremmer en reaktiv tilgang, hvor man som kommune let kan påtage sig en offerrolle og vente på, at andre kommer og hjælper med en. Det er ingen tjent med.

Danmark er trods alt ikke et større land end som så, og hvis vi for alvor skal konkurrere i en international konkurrencesituation, så kræver det, at vi arbejder sammen mod samme mål: Mere velstand. Vi skal sørge for, at vi skaber nogle kommuner, hvor det både er attraktivt at drive virksomhed og leve med sin familie.

Jeg har ikke hele løsningen på hånden. Men jeg foreslår, at den nye regering kommer tilbage fra deres uendeligt lange sommerferie og nedsætter en hurtigt arbejdende udligningskommission. Det har vi brug for nu og her.

Udligningskommissionen skal indeholde en række eksperter både fra det offentlige og det private erhvervsliv, der skal se på, hvad det er, der skal til for at alle landets kommuner vokser og vækster.

Målet skal være at skabe et udligningssystem, der sørger for, at alle kommuner gør deres absolut bedste for at give virksomhederne, hvad de har brug, så de kan give os den velfærd, vi ønsker.

Vi skal ud på den anden side som et stærkere samfund, og det kræver et nyt udligningssystem.

 

Beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard opfordrer kommunerne til holde op med at bekrige hinanden, og få skabt et meningsfyldt udligningssystem, som belønner de kommuner, der fastholder virksomheder og skaber vækst og udvikling.