Del artiklen:
På syv år er antallet af FOA-medlemmer, der tager receptpligtig medicin, steget fra 28,5 til 41,8 procent. Samtidig tager flere receptpligtig medicin mod smerter i muskler og led, viser ny undersøgelse fra Statens Institut for Sundhed. Foto: Bax Linhardt / Ritzau Scanpix

Siden 2010 er antallet af medarbejdere i det offentlige, som tager receptpligtig smertestillende medicin, steget markant. Udviklingen kalder på handling, lyder det fra beskæftigelsesministeren.

Af Jørn Sørensen

Siden 2010 er antallet af medarbejdere i det offentlige, som tager receptpligtig smertestillende medicin, steget markant. Udviklingen kalder på handling, lyder det fra beskæftigelsesministeren.

Social- og sundhedshjælpere og andre offentligt ansatte tager i stigende omfang hovedpinepiller, antidepressiva eller morfinlignende receptmedicin, skriver Fagbladet FOA.

På syv år er antallet steget fra 28,5 til 41,8 procent. Samtidig tager flere receptpligtig medicin mod smerter i muskler og led. Det viser ny undersøgelse om FOA-medlemmernes sundhed fra Statens Institut for Sundhed.

Udviklingen er skræmmende, men desværre ikke overraskende, lyder det fra FOAs formand, Mona Striib.

”Det her vidner om mange års besparelser, som går ud over arbejdsmiljøet. Det skal vi tage meget alvorligt,” siger hun og understreger, at den nye regering bør sikre de nødvendige økonomiske midler til flere varme hænder.

Minister: Undersøgelsens resultater kalder på handling

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er enig i, at undersøgelsens resultater kalder på handling, som kan forbedre arbejdsmiljøet.

”Det er en økonomisk prioritet at investere i vores kernevelfærd og i de offentligt ansatte, som er fortropperne i at levere den velfærd,” siger beskæftigelsesministeren til Fagbladet FOA. Han kan dog ikke love, hvornår eller hvor mange penge, der bliver afsat, da de kommunale budgetforhandlinger endnu ikke er færdige.

En af dem, som dagligt må tage medicin for at komme igennem arbejdsdagen, er 30-årige social-og sundhedsassistent Lotte Berthelsen. Hun har taget smertestillende i 12 år.

”Det er ikke særlig rart at tage medicin for at kunne være til, men jeg er simpelthen nødt til det,” siger hun.

Rapporten viser også, at flere FOA-medlemmer vurderer deres job som fysisk belastende. Hver fjerde rammes af slidgigt, sandsynligvis som følge af det hårde arbejde.

Tidligere tilbagetrækning i spil

Flere af rapportens konklusioner peger på, hvorfor FOA kæmper for en differentieret pension, lyder det fra formand Mona Striib.

Det stigende medicinforbrug tyder på, at flere er fysisk nedslidte, mener beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard. Han finder udviklingen bekymrende.

”Det er præcis derfor, vi arbejder på en model for tidligere tilbagetrækning for dem, som har været mange år på arbejdsmarkedet og er slidt ned,” siger ministeren, som tidligere har givet udtryk for, at han håber, der lander en aftale inden næste folketingsvalg.

Undersøgelsen er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed, SDU, for Fagforbundet FOA. Den bygger på svar fra 8.267 medlemmer af FOA, som blandt andet tæller rengøringsassistenter, pædagoger, social-og sundhedshjælpere, social- og sundhedsassistenter og teknik- og servicemedarbejdere.