Del artiklen:
Miljøminister Lea Wermelin er parat til at mødes med de fire borgmestre i landets største byer for blandt andet at tale om miljøzoner og gamle dieselbiler. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Alle landets kommuner skal have mulighed for at indføre miljøzoner, mener borgmestre fra de største byer. Miljøministeren er klar til at mødes og diskutere forslagene. 

Af Jørn Sørensen

Alle landets kommuner skal have mulighed for at indføre miljøzoner, mener borgmestre fra de største byer. Miljøministeren er klar til at mødes og diskutere forslagene. 

Der skal gøres mere for at få en renere luft i de største byer herhjemme.

Derfor foreslår borgmestrene fra landets fire største byer, at regeringen blandt andet gør det muligt at udelukke de ældste dieselpersonbiler fra miljøzonerne, der løber rundt om byerne.

– Det her er ikke en krig mod biler, men en krig mod sundhedsskadelig udstødning fra dieselor er vi nødt til at begynde også at stille miljøkrav til de personbiler, der skal køre i vorebiler.

– Derfor er vi nødt til at begynde også at stille miljøkrav til de personbiler, der skal køre i vores byer – i første omgang til de mest forurenende dieselbiler, siger Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), i en pressemeddelelse.

Byerne skal have miljøzoner

Borgmestrene, der ud over København kommer fra Aarhus, Odense og Aalborg, foreslår også, at alle landets kommuner skal have lov til at indføre miljøzoner, hvis der lokalt er problemer med luftforurening.

Herhjemme dør omkring 4.000 danskere for tidligt hvert eneste år på grund af luftforurening. Derudover medfører forureningen en række følgesygdomme og sundhedsmæssige konsekvenser.

Der er mange kilder til forureningen, men i de trafikerede gader i de store byer er forurening fra transportsektoren dominerende – særligt i myldretiden.

– Vi ved, at flere hundrede danskere dør af forurening fra vores veje. Samtidig fører partikelforureningen til tusindvis af sygetimer.

– Derfor skal luften i de store byer, hvor folk er mest udsat, være meget renere. Jo hurtigere vi kommer i gang, desto større vil effekten være, siger Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S).

Tusinder dør for tidligt 

Borgmestrene sætter deres lid til, at den nye socialdemokratiske regering vil lytte til forslaget og være med til at stille større miljømæssige krav.

Regeringen og miljøminister Lea Wermelin (S) er lydhør. Ministeren glæder sig over borgmestrenes forslag.

– Jeg er glad for, at vi har nogle borgmestre, der er optaget af at bekæmpe luftforureningen. Vi ved, at tusindvis af danskere dør for tidligt, fordi der er for meget luftforurening i særligt de største byer.

– Derfor er det nødvendigt, at vi gør mere, end vi gør i dag, og jeg glæder mig til at diskutere de konkrete forslag med kommunerne og sådan set også med Folketingets partier, i forhold til hvordan vi kommer videre, siger Lea Wermelin.

/ritzau/