Del artiklen:
Danske Bank, Nordea og SEB har ifølge skatteministeriet udbetalt penge for refusion af udbytteskat, som ikke skulle være udbetalt. Foto: Jacob Gronholt-Pedersen /Reuters

Den danske statskasse kan være gået glip af endnu en milliard i udbytteskat på grund af en fejl. Bankerne mener ikke at fejlen skyldes dem.

Af Steen Houmark, [email protected]

Sagen om formodet svindel med dansk udbytteskat kan være op mod 940 millioner kroner højere end hidtil antaget på grund af fejl hos banker i Danmark. Det betyder at tallet nu er oppe på 13, 6 milliarder kroner

Det viser dokumenter fra Skatteministeriet, som DR og Børsen er i besiddelse af.

Pengene skal lægges oveni de 12,7 milliarder kroner, som udenlandske investorer i forvejen vurderes at have snydt de danske skattemyndigheder for i sagen, hvor de i strid med reglerne har fået tilbagebetalt dansk skat på aktieudbytter.

Bankordning havde omfattende fejl

Papirerne viser, at der er sket omfattende fejl i den bankordning, som Nordea, Danske Bank og SEB har stået for i en årrække.

Det samlede beløb er ifølge DR og Børsen vokset med op mod 940 millioner kroner, fordi de tre banker Danske Bank, Nordea og SEB har begået fejl i sagen.

De tre banker har i en årrække stået for selv at hjælpe kunder med at få søgt og udbetalt refusion af dansk skat på aktieudbytter, men de har ifølge Skatteministeriet begået en række fejl, som har ført til forkerte udbetalinger.

Refusionen er en mulighed, investorer har i nogle lande for ikke at skulle betale skat af udbytter på aktier flere gange.

Ordningen skulle gøre processen lettere for både de danske skattemyndigheder og de udlændinge, der havde danske aktier.

Den måde ordningen blev administreret på har ifølge ministeriet medført uretmæssige udbetalinger på mellem 712-940 millioner kroner. Det skal være sket i perioden 2012-2015.

Bankerne har ifølge Skatteministeriet fejlet ved at have udbetalt den samme udbytteskat flere gange, tilbagesøgt udbytteskat på lånte aktier og søgt om refusion for investorer i lande, hvor det ikke var muligt at få penge tilbage.

Danske Bank og Nordea mener ikke, at der skulle være sket svindel gennem deres håndtering af bankordningen

Der er ikke tale om bevidst snyd, så bankerne vil kun blive søgt holdt ansvarlige for fejlene.

Bankordningen blev lukket for fire år siden, da myndighederne blev klar over, at der blev snydt med tilbagebetaling af dansk udbytteskat. Skatteminister Morten Bødskov (S) mener, at bankordningen var en fejl.

– Der er ingen tvivl om, at bankerne har et ansvar, men det har skattevæsenet også.

– Samlet set var bankordningen en dårlig ordning. På bundlinjen står, at det var helt rigtigt at få den her ordning lukket i 2015, siger skatteminister Morten Bødskov (S) til DR.

SEB afviser i en mail til DR, at der skulle være sket fejl, som har betydet, at den danske statskasse er gået glip af det beløb, som Skatteministeriet når frem til.

Danske Bank og Nordea kan heller ikke genkende billedet af, at der skulle være sket svindel gennem deres håndtering af bankordningen.

Hvad gør staten i denne sag og hvad får vi ud af det?

Skattestyrelsen har anlagt 470 civilretlige sager med et samlet krav på 12,7 milliarder kroner. Retssagerne er anlagt i blandt andet USA, Storbritannien, Malaysia og Dubai.

Tidligere skatteminister Karsten Lauritzen (V) forventede at kunne få seks milliarder kroner retur. Det ventes at koste mindst to milliarder kroner i advokatregninger at hente pengene hjem.

FAKTA: Hvad går udbytteskat egentlig ud på?

Den danske stat udbetalte milliarder af kroner i refusioner for udbytteskat til personer, som skattemyndighederne i dag ikke mener, burde have haft pengene.

Men hvad går udbytteskat egentlig ud på? Bliv klogere her:

  • Når en virksomhed vil give sine aktionærer del af overskuddet, kan den udbetale udbytte.
  • Når aktionærerne får udbytte, skal der betales skat af beløbet. I Danmark er det 27 procent, som automatisk bliver trukket, inden udbyttet kommer ind på ens bankkonto.
  • Danmark har aftaler med en række lande, der kan slippe for at betale dansk udbytteskat. Det er for at undgå dobbeltbeskatning.
  • Aftalen gælder flere lande i Europa og USA og er lavet for at få flere udlændinge til at købe aktier i danske virksomheder.
  • Derfor kan nogle udenlandske ejere af danske aktier søge om at få refunderet den skat, som er blevet trukket af udbyttet i Danmark, hvis de kan bevise, at de har ejet aktierne.
  •  Muligheden for at få refusion gælder også andre lande i Europa.
  • Den mulighed har banker og bagmænd brugt til at få udbetalt penge. For eksempel ved at kræve refusion for aktier, som de slet ikke har ejet, eller ved at søge refusion for den samme aktie flere gange.

Kilder: Skattestyrelsen, DR.

/hou/ritzau/