Del artiklen:
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil på 3F-kongres tage en snak med 3F om at man ikke må bryde reglerne. Foto: Mads Claus Rasmussen /Ritzau Scanpix

Uanset hvor egoistisk det kan synes, kan man frit vælge fagforening, fastslår beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), men både han og 3F`s ledelse kan få svært ved at ændre gamle normer mener forsker.

Af Steen Houmark, [email protected]

Det er indiskutabelt, at man frit kan vælge fagforening i Danmark, slår beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) fast.

Men han har samtidig forståelse for frustrationen blandt ansatte, der ønsker, at alle på arbejdspladsen er i samme fagforening.

– På den ene side kan jeg sådan set sagtens forstå, at man på bestemte arbejdspladser kan være frustrerede, irriterede og synes, at det er dybt uretfærdigt, at man gennem et stærkt fællesskab er med til at forhandle gode overenskomster, lønstigninger og arbejdsvilkår hjem, og der sidder en, to eller tre og siger, at det vil de ikke være med til at bidrage til.

– Men det er nu en gang, sådan reglerne er. De har ret til at melde sig ud af det fællesskab. Uanset hvor usolidarisk eller egoistisk, man kan synes, det er, siger ministeren.

Lektor: Der hersker stærke normer blandt ufaglærte, som er svære at ændre

Flere lokale klubber under 3F har talt imod det frie valg til at vælge fagforening.

Det matcher i bredt omfang normen på flere arbejdspladser – især inden for brancher med mange ufaglærte, fortæller Laust Høgedahl, lektor i politik og administration, ved Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet.

– Det er typisk brancher med mange ufaglærte, som relativt let kan erstattes af anden arbejdskraft eller teknologi.

– På de arbejdspladser vil man have en meget stærk norm om, at man skal være med i en fagforening, fordi fællesskabet og overenskomsten giver styrken til at stå op mod arbejdsgiveren, siger han.

Dog har en dom ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fra 2006 slået fast, at man har fri ret til at vælge fagforening.

Både minister og 3F-top kan få svært ved at kontrollere de lokale klubber

3F-forbundsformand Per Christensen understregede da også lørdag, at der er frit fagforeningsvalg i Danmark, og at han vil understrege det over for de lokale brancheklubber. Det vil han gøre ved 3F’s kongres i Aalborg i denne uge.

– Det kan være svært for 3F-toppen at kontrollere, at alle de her lokale, faglige klubber følger den linje, som ledelsen gerne vil have, som hedder, at der er frit fagforeningsvalg, siger Laust Høgedahl.

Peter  Hummelgaard deltager også i 3F`s kongres, og han vil benytte lejligheden til en snak med 3F.

– Er der noget, man i fællesskab kan gøre for på anden vis at sørge for, at vi har en stærk organiseringsgrad, men uden at vi bryder de regler, der nu en gang er, om at der er frit fagforeningsvalg, siger ministeren.

Ministeren har forbindelse til 3F Kastrup

Egentlige handlemuligheder fra ham som minister er dog begrænset, fortæller han.

Debatten om det frie fagforeningsvalg blussede op, efter at bagageansatte hos SAS Ground Handling i Københavns Lufthavn tre gange har strejket overenskomststridigt, fordi en vikar er i fagforeningen IDA i stedet for 3F Kastrup.

Peter Hummelgaard har selv forbindelse til 3F Kastrup. Han har tidligere oplyst, at 3F Kastrup har lagt lokale til et valgarrangement i juni, og at han modtog 12.000 kroner fra foreningen ved valgkampen i 2015.

/hou/ritzau/