Del artiklen:
Regeringen vil tillade nye sommerhusgrunde i alle dele af landet med nye muligheder på Sjælland, Fyn, Jylland, Lolland og Ærø. Beslutningen betyder blandt andet også, at planerne om et stort feriecenter ved Søndervig nu kan realiseres. Arkivfoto: Brian Berg / Ritzau Scanpix

Regeringen har planer om at give kommunerne mulighed for at udlægge omkring 700 ekstra sommerhusgrunde. Planerne møder kritik fra Danmarks Naturfredningsforening.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

Kommunerne får nu mulighed for at udlægge mere end 2.000 nye sommerhusgrunde ved de danske kyster. Det skriver Altinget.

Det sker, når erhvervsminister Simon Kollerup (S) onsdag udsteder et nyt landsplandirektiv.

”Nu skaber vi mere rum til udvikling i sommerhusturismen. Jeg håber, at vi her får åbnet for liv og et aktivitetsniveau, som man sukker efter mange steder,” siger han til Altinget.

Beslutningen om at lave nye sommerhus-grunde har rod i en bred politisk aftale mellem den daværende VLAK-regering, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet fra december 2018. Med det nye landsplandirektiv får kommunerne nu grønt lys til at udlægge 2.027 nye sommerhusgrunde.

Øvelsen betyder samtidig, at 1.362 ubebyggede sommerhusgrunde bliver sløjfet – altså lægger den nuværende regering i det nye direktiv op til 665 flere sommerhusgrunde. Ændringerne sker efter ansøgning fra landets kommuner.

Sommerhusgrunde er spredt ud over hele landet

De nye grunde er spredt ud over alle dele af landet med nye muligheder på Sjælland, Fyn, Jylland, Lolland og Ærø. Beslutningen betyder blandt andet, at planerne om et stort feriecenter ved Søndervig, nu kan realiseres.

Planerne får dog hård kritik fra Danmarks Naturfredningsforening, der helt grundlæggende mener, at der ikke er brug for flere nye sommerhusgrunde ved kysterne. Foreningen kritiserer blandt andet, at regeringen lægger en tredjedel af de nye områder inden for Grønt Danmarkskort, som kommunerne har udpeget som potentielle naturarealer i fremtiden.

”En ny opgørelse fra Aarhus Universitet har lige vist, at det står rigtigt skidt til med den danske natur. Og så er det trist, at en erhvervsminister kommer med et landplansdirektiv, hvor staten blåstempler, at der udlægges sommerhusområder inden for Grønt Danmarkskort, skovbyggelinjer, lavbundsarealer og fortidsmindebeskyttelsen. Det er et mystisk signal at sende,” siger leder for lokale sager, Nina Larsen Saarnak til Altinget.

Erhvervsministeren er dog ikke bekymret for, at de skæmmer kystlandskabet eller skader naturen.

”Vi skal passe på kysterne. Og jeg synes, at vi gør det på en forsvarlig måde, når det er en del af en oprydningsøvelse, hvor kommunerne melder ubrugte sommerhusgrunde ind. Så det ikke alene bliver en ny udlægning. Der er balance i det,” siger Simon Kollerup til Altinget.

Der er tale om første runde med nye sommerhusgrunde. Målet er, at der udstedes i alt 6.000 nye grunde, mens 5.000 bliver sløjfet.