Del artiklen:
Kommunerne har budgettet med at bruge færre penge til hver ældre over 85 år i 2019, og det betyder at kommunerne typisk får 6.000 kroner mindre i tilskud til hver 85+ årig i 2020.
Kommunerne har budgettet med at bruge færre penge til hver ældre over 85 år i 2019, og det betyder at kommunerne typisk får 6.000 kroner mindre i tilskud til hver 85+ årig i 2020. - Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Satserne for de forskellige aldersgrupper er ændret i den kommunale udligning, og det betyder blandt andet færre penge til ældre over 85 år, men flere penge til børn og unge. De nye satser afspejler, at kommunerne har budgetteret med faldende udgifter til ældre.

Af Arne Ullum, [email protected]

Kommunerne får op til 6.000 kroner mindre for hver ældre over 85 år, mens de til gengæld får flere penge til børn og unge.

Det er konsekvensen af de såkaldte aldersbestemte udgiftsbeløb, som afgør, hvor stort et udgiftsbehov en kommune har, og dermed hvor meget de får eller skal betale i kommunal udligning.

Mens ændringerne i de aldersbestemte udgiftsbeløb sidste år flyttede 700 millioner kroner fra især landkommunerne til primært storbykommunerne, så er effekten i år meget mindre.

Det skyldes formentlig, at de kommuner, som blive ramt af det faldende tilskud til +85 årige, samtidig nyder godt af, at tilskuddet til 60-64 årige og til dels 65-74 årige stiger relativt mere end gennemsnittet.

På samme måde rammer det faldende tilskud til de 25-49 årige typisk de kommuner, som også har mange 6-24 årige – der jo typisk er børn af de netop de 25-49 årige.

Det er forskelligt, hvor stor en effekt et ændret udgiftsbehov har på de enkelte kommuners økonomi, men for langt de fleste kommuner er den marginale effekt mellem 90 og 93 procent, og det betyder, at de fleste kommunerne får cirka 6.000 kroner mindre i tilskud og udligning pr. 85+ årig.

Kommunerne bestemmer selv, om de vil lade det faldende tilskud til f.eks. de ældre eller de stigende tilskud til børn og unge slå igennem i budgetterne. Men skulle det få kommunerne til at spare på de 85+ årige, så vil det aldersbestemte udgiftsbeløb til den aldersgruppe falde yderligere  næste år. Det skyldes, at udviklingen i de aldersbestemte udgiftsbeløb afspejler kommunernes budgetter.

Læs hele artiklen på NB-Økonomi