Del artiklen:
Tal fra Det Nationale Sorgcenter viser, at omkring 6.000 børn og unge hvert år mister en mor eller far. Kun 31 kommuner tilbyder sorghjælp til børnene.
Tal fra Det Nationale Sorgcenter viser, at omkring 6.000 børn og unge hvert år mister en mor eller far. Kun 31 kommuner tilbyder sorghjælp til børnene. - Foto: Olafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix

Familien ville være kommet mere på ret køl med hjælp udefra, mener Alberte Ølgaard Jensen, der mistede sin far som 12-årig. Cirka 6.000 børn mister hvert år en af sine forældre.

Af NB Medier

Familien ville være kommet mere på ret køl med hjælp udefra, mener Alberte Ølgaard Jensen, der mistede sin far som 12-årig. Cirka 6.000 børn mister hvert år en af sine forældre.

Alberte Ølgaard Jensen var 12 år, da hun mistede sin far til kræft i 2012.

– Tabet gjorde, at jeg følte mig ensom og ked af det. Jeg var alene med sorgen, og dem rundt om mig vidste ikke så meget om det, siger Alberte Ølgaard Jensen til DR P4 København.

Farens død gjorde, at hun hurtigt fik det svært både hjemme og i skolen. Hun savnede hjælp. Og den måtte gerne komme udefra.

– Det var en helt vild hård periode i de første mange år. Jeg blev tit ked af det i løbet af skoletiden. Nogle gange tog jeg tidligere hjem, og jeg passede ikke mine lektier og passede heller ikke rigtig mine venskaber, fortæller hun.

31 kommuner har tilbud om sorggrupper

Når børn mister deres mor eller far, rammes de af dyb sorg og har ofte brug for hjælp. Men kun 31 ud af 98 kommuner har tilbud om sorggrupper eller anden hjælp til børn i sorg. Det viser en opgørelse fra det Nationale Sorgcenter.

Det er et problem, lyder det fra de tre organisationer, der arbejder med børn i sorg, nemlig Skyggebørn, Kræftens Bekæmpelse og Børn, Unge og Sorg.

De peger samstemmende på, at alle børn bør sikres et tilbud i kommunerne, som passer dem, når de bliver ramt af sorg. Og den hjælp skal beslutningstagerne på Christiansborg være med til at sikre ved lov, lyder kravet.

– Der er vel dårligt noget tidspunkt i et barns liv, der er så rystende forfærdeligt og svært, som når man mister en far eller mor. Så derfor burde der virkelig være nogle ressourcer i kommunerne til at bakke op om børnene, siger børne- og ungechef i Kræftens Bekæmpelse Per Bøge til DR P4 København.

Men det er ikke tilfældet i dag, siger Preben Engelbrekt, der er direktør i organisationen Børn, Unge og Sorg.

– Når børn mister en forælder, er hjælpen utrolig tilfældig, og oftest er der ikke hjælp at hente, siger han til DR P4 København.

KL: Kommunerne er forpligtet til at hjælpe

I Kommunernes Landsforening understreger formanden for Socialudvalget, Thomas Adelskov (S), at kommunerne er forpligtede til at hjælpe barnet.

Men hvis en familie har brug for hjælp, skal man kontakte kommunen for at høre, hvilken hjælp, der findes.

– Det er forskelligt, hvordan vi arbejder med det i kommunerne. Det handler om størrelse, geografi og behov. Det er ikke givet, at der kan være en sorggruppe i en kommune, hvor der er store afstande, og man derfor skal køre langt, siger Thomas Adelskov.

Hjemme hos Alberte Ølgaard Jensen smuldrede hendes familie langsomt fra hinanden, da både hendes mor og søster var hårdt ramt af sorgen og begge udviklede en depression. Alberte Ølgaard Jensen udviklede selv angst og senere en depression.

– Det, at min familie gik i stå og gik i stykker, var jo ikke rart for en 12-årig pige som mig at være i, siger hun.

Ønskede hjælp udefra

Dengang ønskede hun, at nogen udefra kunne komme og hjælpe familien, der også måtte flytte, da de ikke længere havde råd til at bo i deres hus.

– Jeg havde brug for nogen, der hjalp os på hjemmefronten. Jeg følte, at jeg stod rigtig meget alene, fortæller hun.

Alberte Ølgaard er langt fra alene.

Tal fra Det Nationale Sorgcenter viser, at omkring 6.000 børn og unge hvert år mister en mor eller far.

I organisationen Børn, Unge og Sorg har man tilbud om sorggrupper i København, Aarhus og Odense. Skyggebørn har tilbud i Aalborg og København og i Kræftens Bekæmpelse arbejder man med at uddanne sorggruppevejledere ude på skolerne.

Men ingen af de tre organisationer har plads nok til at hjælpe alle de børn landet over, der rammes af sorg.

De kritiserer derfor, at børn i Danmark i dag ikke er lovsikret hjælp, hvis de mister en forælder. Det er ellers en ret, man har i både Sverige, Finland og Norge, fortæller Per Bøge.
– Der er simpelthen så gode erfaringer med, at man forpligter alle, der er i kontakt med børn som pårørende, til at hjælpe dem. I Danmark har vi retningslinjer og handleplaner men ikke direkte lovgivning, siger Per Bøge, børne- og ungechef i Kræftens Bekæmpelse.

Politikerne skal sikre fælles standarder

Derfor skal politikerne på Christiansborg på banen, lyder det fra Preben Engelbrekt.

– For at sikre en fælles indsats landet over og sikre fælles standarder ude i kommunerne, siger Preben Engelbrekt til DR P4 København.

DR har talt med sundhedsordførerne fra Enhedslisten, De Radikale og De Konservative. De siger samstemmende, at de vil gå til socialministeren med et forslag om at indføre de samme regler i Danmark, som de har i vores nabolande.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til sagen fra socialminister Astrid Krag (S), men Socialdemokratiets socialordfører, Camilla Fabricius, siger, at hun og regeringen gerne vil lytte til forslag fra partier og hjælpeorganisationer.