Del artiklen:

Fremover skal vi til Koldinghus for at opleve Statens Kunstfonds smykkesamling “Vores Smykker”, som rummer den ypperste danske smykkekunst fra fem årtier.

Af NB Medier

Koldinghus har overtaget smykkesamlingen ”Vores Smykker”, der består af cirka 300 smykker af høj kunstnerisk kvalitet, som Statens Kunstfond løbende har indkøbt siden 1978. 

Smykkerne indgår i en udlånsordning, og de er lavet af de mest anerkendte og eksperimenterende smykkekunstnere i Danmark. Udstillingen åbner 28. september kl. 14.00.

Vores Smykker bliver udstillet permanent på Koldinghus, og gæsterne får her mulighed for at se udviklingen i nutidig dansk smykkekunst. Samlingen består af bærbare kunstværker fra elegante armbånd og klassiske ure til brocher med politiske budskaber og kropssmykker, der udfordrer bærerens bevægelser; skabt i alt fra ædelmetaller til skuresvampe, rå diamanter og polerede billardballer.

Smykker til låns

Vores Smykker er i national og international sammenhæng en helt enestående samling og udlånsordning, for smykkerne kan nemlig lånes af alle, der har en aktiv rolle i en officiel sammenhæng.

Målet med udlånsordningen er, at de smykker, Statens Kunstfond køber, kommer ud til offentligheden og er med til at skabe opmærksomhed om dansk smykkekunst og danske smykkekunstnere.

Udstillingen vil derfor ændre sig løbende, når smykkerne sendes ”på arbejde” med individuelle lånere og i større rejseudstillinger i udlandet, eller når nye smykker bliver føjet til samlingen.

”Smykkeordningen er enormt demokratisk, baseret på tillid og derfor reflekterer den vældig fint ‘den danske model’ – et samfund baseret på tillid og demokrati. Man kan låne vældig fine, sjældne og dyre smykker, bruge dem og aflevere dem tilbage, helt gratis. Det er en smuk gestus, som vi godt kan være stolte af!”, siger Iben Høj, medlem af Legatudvalget for Kunsthåndværk og Design.

Kilde: Statens Kunstfond.