Del artiklen:
Hvidovre Hospital er ved at blive moderniseret og udbygget med bl.a. fælles akutmodtagelse, nyt barselsafsnit, en ny børneafdeling samt hjerteafdeling. Den samlede projektsum er 1,7 mia. kr.
Hvidovre Hospital er ved at blive moderniseret og udbygget med bl.a. fælles akutmodtagelse, nyt barselsafsnit, en ny børneafdeling samt hjerteafdeling. Den samlede projektsum er 1,7 mia. kr. - Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix

Udsigt til tomme sengepladser skyldes, at politikere overhører anbefalinger fra fagfolk, siger ekspert: ‘Man vælger den dårligste løsning for patienter og økonomien’.

Af Ritzau, [email protected]

Flere hundrede senge kan komme til at stå tomme i nye supersygehuse, der er ved at blive bygget.

Det viser en embedsmandsorientering, der er sendt til politikerne i Region Hovedstaden, skriver Berlingske.

Hospitalerne i Hvidovre og Herlev udbygges i øjeblikket for over fire milliarder kroner. På Hvidovre kommer der blandt andet 244 nye sengestuer, så der i alt vil være omkring 700 senge.

Men en tredjedel af dem kan risikere at stå tomme, viser orienteringen.

De i alt 16 supersygehusprojekter, der er ved at blive opført over hele landet, er i vid udstrækning udtænkt og projekteret af skiftende V-regeringer.

Derfor vækker det undren hos tidligere sundhedsminister Sophie Løhde (V).

– Der har under skiftende regeringer været bred politisk opbakning til etableringen af supersygehusene.

– Derfor har jeg heller ikke fantasi til at forestille mig, at regionen på sigt vil lade de mest moderne sengeafsnit stå tomme, siger hun til Berlingske.

Man vælger den dårlige løsning’

I orienteringen forklares det ikke, hvorfor der kan komme så stor ledig kapacitet.

Ifølge Torben Mogensen, der er formand for Lungeforeningen og tidligere lægelig direktør på Hvidovre Hospital, skyldes det, at politikerne i Region Hovedstaden overhører anbefalinger fra embedsmænd og fagfolk.

De har anbefalet at lukke og flytte aktiviteter fra de mindre hospitalsenheder på Amager, i Gentofte og i Glostrup ind på de store akuthospitaler i Hvidovre og Herlev.

– Man vælger virkelig den dårlige løsning for patienterne og økonomien, men det er politikerne tilsyneladende ligeglade med, siger Torben Mogensen til Berlingske.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) er sikker på, at sengene nok skal komme i brug.

Hun fortæller, at man i regionsrådet er i færd med at diskutere, hvordan man sikrer optimal belægning på sygehusene.

– Vi skal drøfte en generel plan for, hvordan vi flytter ting ind på vores hospitaler, hvor der er er ledig kapacitet, men også hvordan vi får renoveret de steder, der ikke længere lever op til vores politiske vision om enestuer eller tosengsstuer.

På Herlev Hospital i 1970’erne stod de øverste ni etager tomme i en årrække som følge af store økonomiske og styringsmæssige problemer.

/ritzau/