Del artiklen:
Jan Petersen (S), borgmester i Norddjurs Kommune.
Jan Petersen (S), borgmester i Norddjurs Kommune. - Foto: Bjarke McCarthy/Socialdemokratiet

Norddjurs Kommune får 100 millioner kroner i udligning af staten, og de falder på et tørt sted. Men pengene skal ikke bruges på borgerne – de skal bruges til at afdrage på kommunens gæld.

Af NB Medier

Norddjurs Kommune får 100 millioner kroner i udligning af staten, og de falder på et tørt sted. Men pengene skal ikke bruges på borgerne – de skal bruges til at afdrage på kommunens gæld.

Besparelser, nedskæringer og dårlig økonomi. Sådan har historien været de seneste år, når snakken er faldet på Norddjurs Kommune.

Nu vender skuden, og kommunen får et engangsbeløb på 100 millioner kroner af staten i forbindelse med den nyligt indgåede aftale med Kommunernes Landsforening. Penge, der falder på et tørt sted, og som måske kunne bruges på at undgå de værste besparelser.

Men et flertal i byrådet lægger nu op til, at størstedelen af pengene skal bruges på at betale af på kommunens gæld.

Andre mener, at pengene kunne bruges bedre. Blandt andet hos kommunens skoler, der de seneste år har oplevet massive besparelser.

Her så man gerne at kommunen brugte nogle af de 100 millioner kroner på at rette op på de forringelser, som årevis af dårlig økonomi har kostet skolen.

– Jeg mener godt, at man kan bruge nogle af pengene på skoleområdet. Skolen står præcis, som jeg forlod den i 1995, da jeg var færdig med folkeskolen. Det er ikke holdbart, siger Bjørn Johansen, der er formand for skolebestyrelsen i Søren Kanne Børneby.

Ødelagte vinduer, ingen kantine og ikke nok lokaler

Hos Søren Kanne Børneby afdeling Sønder har man i den grad mærket besparelserne.

– Vi oplever, at vi har mere undervisning, mindre forberedelse og mindre tid til den enkelte elev både i forbindelse med undervisning, planlægning og tilrettelæggelse, men også evaluering og skole-hjem-samarbejde, siger lærer Jesper Skjødt Hansen til TV2 Østjylland.

Men det er ikke kun på undervisningen, at der er blevet sparet. Skolens lokaler har også set bedre dage. Vinduerne trænger til skiftning, og der mangler strøm i klasserne til elevernes bærbar.

Derudover må nogle af eleverne modtage hjemmekundskabs-undervisning på andre skoler, fordi der ikke er plads nok i skolens eget lokale.

Ifølge Jesper Skjødt Hansen mærker børnene også besparelserne, der blandt andet har ført til skolelukning og fyringsrunder.

– De bliver også usikre, hvis de hører, at der skal fyres en lærer. Usikkerheden forplanter sig nedad hos eleverne, siger han til TV2 Østjylland.

Cecilie Erika Feigh går i 7.B på Søren Kanne Børneby afdeling Sønder, og hun har bemærket, at det ikke kun er på hendes skole, at der er sket ændringer.

– Man kan mærke lidt forskel. På de andre små skoler har de sparet kantinerne væk, fordi der ikke er penge til det, siger hun.

Borgmesteren: Gælden æder af vores drift

Men hos kommunen er beskeden klar. Det er vigtigt at få betalt af på gælden, mener borgmester Jan Petersen fra Socialdemokratiet.

– Gælden æder mere og mere af vores drift. Derfor skal vi nedad med gælden. Ved at nedbringe gælden, fjerner vi også ydelser, dem kan vi så bruge til at forbedre de her ting, siger han til TV2 Østjylland.

Bjørn Johansen forstår godt, at gælden skal betales af, men mener samtidig, at man ikke må glemme skolerne.

– Det er nok meget fornuftigt at komme af med sin gæld. Men man har lavet så hård en opbremsning i skoledelen, så nu synes jeg godt, at man kan bruge nogle penge på at rulle tilbage til det man gerne vil, siger han.

Der vil tirsdag blive truffet en endelig afgørelse om, hvordan pengene skal bruges.