Del artiklen:
(Arkiv) En mindre andel af arbejdsstyrken er i arbejde i dag end i den sidste tid, før finanskrisen ramte.
(Arkiv) En mindre andel af arbejdsstyrken er i arbejde i dag end i den sidste tid, før finanskrisen ramte. - Foto: Henning Bagger/ Ritzau Scanpix

Aldrig har så mange haft job i Danmark som nu, viste tal fra Danmarks Statistik forleden. Men andelen af arbejdsstyrken, der er i arbejde, er stadig mindre, viser andre tal. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) kalder det misvisende kun at kigge på, hvor mange flere der er i arbejde.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Danmarks Statistik offentliggjorde forleden en opgørelse, der bl.a. viste, at der aldrig tidligere har været så høj en beskæftigelse i Danmark.

Andre tal viser, at beskæftigelsesfrekvensen – det vil sige, hvor stor en andel af arbejdsstyrken, der er i job – stadig er lavere end i 2008. 

Som man kan se i tabellen over udviklingen i regionerne herunder, nærmer Hovedstaden og  Sjælland sig niveauet lige før finanskrisen, mens Midtjylland og Nordjylland har længere vej.

Samlet set har Hovedstaden den største beskæftigelsesfrekvens på 77, 3 procent, mens Syddanmark ligger lavest med en beskæftigelsesfrekvens på 74,9 pct.

Danmarks Statistik opgør i denne undersøgelse arbejdsstyrken som 15 til 64 årige for at følge internationale standarder, men opgør ikke beskæftigelsesfrekvensen på kommuner. Se mere i noten i tabellen.

Artiklen fortsætter herunder.2008 niveau var en undtagelse

Sune Carstensen, cand. polit. og analytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, mener, det er problematisk at sammenligne udviklingen med 2008, som var tiden umiddelbart før finanskrisen.

“Dengang var der meget mere pres på økonomien. Det var en helt særlig situation med meget lav ledighed, og nogle kommuner lå unaturligt lavt.”

Udviklingen i, hvor mange personer, der er kommet i beskæftigelse, følger i mange kommuner udviklingen i befolkningen, som har indflydelse på, om arbejdsstyrken vokser eller falder.

“Derfor er det mere interessant at se beskæftigelsen i opgjort i procent af arbejdsstyrken. Der er vi ikke tilbage i 2008 endnu, og det er heller ikke sikkert, vi kommer det foreløbigt,” siger Sune Carstensen.

Læs hele artiklen på NB-Beskæftigelse