Del artiklen:
Forskningsprojektet IPS hjælper med at finde det rigtige jobmiljø til psykisk syge. det er et samarbejde mellem bl.a. psykiatrien og Jobcenter København
Forskningsprojektet IPS hjælper med at finde det rigtige jobmiljø til psykisk syge. det er et samarbejde mellem bl.a. psykiatrien og Jobcenter København - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Kommunal indsats for psykisk syge har fået 70 procent i arbejde eller uddannelse siden 2017.

Af NB Medier

Kommunal indsats for psykisk syge har fået 70 procent i arbejde eller uddannelse siden 2017.

Det kan være svært at komme igang med et job eller studie, hvis du lider af en psykisk sygdom. Men det behøver ikke at være en bremseklods.

Gennem indsatsen IPS – der står for ‘Individuelt Planlagt job eller uddannelse med Støtte’ – hjælper konsulenter nemlig københavnere med en psykisk sygdom – igang på arbejdsmarkedet eller med skolebøgerne.

Det gør de blandt andet ved at hjælpe med job-ansøgninger, tage med til jobsamtale og at give motivation både før og efter studie- eller jobstart. Det skriver DR P4 København.

Den ekstra indsats for at få borgere med psykiske lidelser i gang med job eller studie har i Københavns Kommune vist sig at være en succes. Tal fra IPS viser, at 70 procent af deltagerne siden 2017 er kommet i arbejde eller uddannelse.

En anden kvalitet ved forløbet er, at borgeren ikke skal forholde sig til flere forskellige sagsbehandlere. Det mener Thomas Nordahl Christensen, der forsker i IPS ved Psykiatrisk Center København.

– Det skal ikke være sådan, at hver gang man kommer op på jobcentret, skal man starte forfra og fortælle sin historie på ny. I stedet har man i IPS en oplevelse af, at der er en sammenhæng og kontinuitet i indsatsen, siger han til DR P4 København.

Ud over Københavns Kommune er IPS-indsatsen implementeret i Holbæk, Frederiksberg, Kalundborg, Slagelse, Silkeborg og Hjørring.

I Københavns Kommune har de netop sikret 35 millioner kroner i den nye budgetaftale til at fortsætte og udvide kommunens IPS-indsats.

Det glæder beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

– Som kommune bruger vi en masse penge på kontanthjælp til disse mennesker. Vi vil gerne have dem ind og være bidragsydere, der kan hjælpe med at betale skat, så vi får råd til endnu mere af den velfærd, som vi alle sammen sætter pris på, siger hun til DR P4 København.

Hvad er IPS?
​Projekt IPS udvikler og afprøver to versioner af en beskæftigelsesrettet indsats til folk med svær psykisk sygdom. 

Humlen er at arbejde sammen med de borgere der nærer et ønske om arbejde eller uddannelse og hjælpe dem med at fastholde deres ønsker for fremtiden – uanset hvad de fejler og om de har mange eller få symptomer osv at håndtere samtidig.

IPS hjælper med at finde det helt rigtige job/miljø-match og yder tilrettelagt, individuel støtte i stedet for at prøve at udvikle og stabilisere kandidaterne i et afgrænset og beskyttet miljø på særlige præmisser. På dén måde er IPS et opgør med en gammeldags tænkning og viser imponerende gode, internationale forskningsresultater.

Forskningsprojektet IPS i Danmark er et samarbejde mellem Region Hovedstaden Psykiatri og Region Syddanmark og Jobcenter Frederiksberg, København og Odense er allerede godt i gang.