Del artiklen:
Musikskolechef i Haderslev Kommune Jesper Ry har fået DMA-prisen for Årets Forbillede.
Musikskolechef i Haderslev Kommune Jesper Ry har fået DMA-prisen for Årets Forbillede. - Foto: Haderslev Kommune

Jesper Ry er en musikalsk inspirator og en utrættelig ildsjæl i Haderslev Kommune, og ved uddelingen af årets Danish Music Awards fik han prisen som ‘Årets forbillede’ for sit arbejde med at få musikken ud på folkeskolerne.

Af Lene Vind, [email protected]

“Det er fantastisk. Det er helt overvældende og ganske uventet, men det er en kæmpe anerkendelse af det arbejde, vi har sat i gang i Haderslev, og jeg er mega stolt,” siger Jesper Ry, musikskolechef i Haderslev Kommune.

For fire år siden satte Jesper Ry et forsøg i gang, hvor elever i kommunens folkeskoler skulle have undervisning i et instrument. Det er nu udbredt til samtlige folkeskoler og betyder, at Haderslev Kommune er det første sted i landet, hvor alle børn i 3. og 4. klasse lærer at spille på et instrument i skoletiden. Indtil videre har 1.400 børn fået glæde af projektet.

“Vi ved, at det gør en stor forskel for børnene, at de får mulighed for at fordybe sig i et instrument i løbet af deres skoletid. De lærer ikke bare at spille på et instrument, de lærer også at spille sammen. Det er super inkluderende og godt for trivslen, og det er også en god måde at kommunikere på – og så skaber det glæde,” siger Jesper Ry.

Lasse Lindholm er formand for DMA-Akademiet, som finder vinderne til DMA i langt de fleste kategorier. Han begrunder valget af Jesper således:

“Årets Forbillede tildeles en eller flere personer som bruger musikken til at vise vej for andre mennesker i livet. Og her må man bare sige, at Jesper Rys arbejde med at skabe musikklasser i Haderslev Kommune er et inspirerende og prisværdigt projekt, som både har krævet store visioner og hårdt arbejde. Derfor falder det DMA-Akademiet yderst naturligt at give prisen til Jesper i år.”

Alle skal spille på et instrumentJesper Ry har været musikskolechef i Haderslev siden 2010 og har fra starten haft en mission om, at musikskolen skal være en del af børnenes skoledag og at alle børn skal lære at spille et instrument. Det skyldes blandt andet, at musikken har haft en helt særlig betydning for ham som barn og unge.

“Musikken har betydet alt for mig. Den har været mit frirum. Jeg var dårlig til de boglige fag i skolen og stammede, men det at jeg begyndte at spille musik og synge, gjorde at jeg fik styr på mit taleflow og klarede mig bedre i de andre fag, så det har helt sikkert haft en kæmpe betydning for mig,” siger Jesper Ry.

Formand for Udvalget for Kultur og Fritid, Kjeld Thrane er stolt af, at prisen går til Jesper Ry.”Haderslev Musikskole er en helt særlig kulturinstitution – ikke bare i Haderslev Kommune, men også på landsplan. Med Jesper Ry Jørgensen i spidsen som en fantastisk dynamisk og udviklingsorienteret leder og med en dygtig og strategisk arbejdende bestyrelse, har musikskolen formået at vende tankegangen på hovedet og få musikken helt ind i børnenes hverdag på folkeskolerne,” siger Kjeld Thrane.

Han er ikke i tvivl om, at det er vigtigt for børn at lære et instrument at kende og at spille sammen.

“At møde kammeraterne i et nyt fællesskab og at opleve, at “det swinger”, det giver alt sammen brændstof til både mestring, dannelse og sociale sammenhænge. Med Jesper Ry som leder af den musikrejse på folkeskolerne i Haderslev Kommune er jeg overbevist om, at vores børn og unge står med endnu bedre forudsætninger for den livsduelighed fremtiden kalder på,” siger Kjeld Thrane.

FAKTA: DMA
DMA er dansk musiks ældste og mest prestigefyldte prisfest. Det er musikselskabernes brancheorganisation IFPI der står bag DMA. I 2019 i samarbejde med den danske musikstreamingtjeneste Moodagent. 

/Ritzau/LV