Del artiklen:
Skatteminister Morten Bødskov (S) meddelte i dag, at det nye ejendomsskattesystem bliver udskudt med tre år. Det giver en milliardgevinst til fjorten primært hovedstadskommuner, mens resten af landets kommuner lider tilsvarende tab.
Skatteminister Morten Bødskov (S) meddelte i dag, at det nye ejendomsskattesystem bliver udskudt med tre år. Det giver en milliardgevinst til fjorten primært hovedstadskommuner, mens resten af landets kommuner lider tilsvarende tab. - Foto: Jonas Olufson/Ritzau Scanpix

It-kaos i skattevæsenet får uventet effekt for kommunerne. 14 kommuner vinder milliardbeløb, mens især land- og yderkommuner taber stort.

Af Arne Ullum, [email protected]

De kaotiske it-forhold i skattevæsenet vil formentlig koste land- og yderkommunerne et stort milliardbeløb, mens 14 – primært – hovedstadskommuner kan se frem til en tilsvarende gevinst.

Årsagen er, at en planlagt indfasning af nye og mere retvisende ejendomsvurderinger, i den kommunale udligning, bliver skubbet med tre år fra 2025 til 2028.

De nye vurderinger ventes efter fuld indfasning at flytte cirka 2,7 milliarder kroner fra 14 primært hovedstadskommuner til resten af landets kommuner. Det samlede tab for land- og yderkommunerne i perioden fra 2025 til 2028 kan derfor blive op imod fem til syv milliarder kroner afhængigt af, hvor hurtigt indfasningen kommer til at ske.

Læs også:
It-kaos udskyder nye skatteregler for boliger med tre år

Skatteminister Morten Bødskov (S) ville ikke kommentere den udskudte omfordeling på et pressemøde i Skatteministeriet i dag, men det er efterfølgende blevet oplyst, at Skatteministeriet forventer, at indfasningen af de nye ejendomsvurderinger vil blive skubbet parallelt med indfasningen af det nye ejendomsbeskatningssystem, som skubbes fra 2021 til 2024.

Derfor skulle de 14 kommuner betale 2,7 milliard kroner

Ejendomsvurderingerne har en vigtig betydning for den kommunale udligning, fordi de samlede grundværdier indgår i beregningen af de enkelte kommuners skattegrundlag, og dermed hvor meget de skal betale eller have i kommunal udligning.

Ejendomsvurderingerne har i en lang periode været forkerte – og det har betydet at de store bykommuner har betalt mindre i udligning eller fået mere end de skulle.

For at undgå voldsomme effekter af de nye og korrekte ejendomsvurderinger besluttede partierne bag boligskatteforliget i foråret 2016 at fryse ejendomsvurderingerne fast ved beregningen af den kommunale udligning, og først indfase dem fra 2025.
Hvis dette var sket i et hug, så ville eksempelvis Københavns Kommune tabe mellem 1,4 og 1,5 milliard kroner om året, mens især land- og yderkommunerne ville få store gevinster.

Skatteministeren oplyste på pressemødet, at han allerede onsdag ville indlede forhandlinger med partierne bag boligskatteforliget om de nødvendige ændringer i aftalen på grund udskydelsen i kølvandet på de store it-problemer.

Læs hele artiklen på NB-Økonomi