Del artiklen:
"Vi har et velfærdssystem, som er unikt, men som kræver en vedholdene indsats, hvis vi vil bevare og udvikle det," siger Helle Linnet formand formand for socialcheferne forud for det kommende årsmøde. - Foto: FSD

Fremtidens velfærd: Udvikling eller afvikling? Sådan lyder overskriften, når foreningen af kommunale social-, og arbejdsmarkedschefer (FSD) samles til årsmøde torsdag og fredag.

Af Steen Houmark, [email protected]

Vi kan se frem til en markant stigning i antallet af ældre de kommende år. Blandt andet vil aldersgruppen over 80 år ifølge Danmarks Statistik vokse med over 180.000 flere inden for de næste 10 år.

Det vil ske i kombination med længere levetid og vækst i kroniske sygdomme og livsstilslidelser, der vil medføre at efterspørgslen af velfærdsydelse blive ekstremt voldsomt.

Parallelt har vi en markant vækst i børn og unge med psykiatriske lidelser, der også giver anledning til stor bekymring, både menneskeligt og økonomisk og som lægger et tilsvarende pres på de tre centrale kommunale forvaltninger, social-, sundhed- og arbejdsmarked forvaltningerne.

En frontlinje af prioriteringer for sagsbehandlere og forvaltningschefer

Social-, sundheds- og arbejdsmarkedsforvaltningerne bliver nemlig præcis de forvaltninger, som kommer til at befinde sig i en frontlinje af prioriteringer, når penge eller personale til at imødekomme kravene og behovet for offentlig hjælp er sluppet op eller kraftigt reduceret.

Fremtiden fordrer nemlig en skarp prioritering, nye strukturer og innovativ udvikling, hvis velfærden skal bestå.

Sådan trækker Foreningen af kommunale social-, sundheds- og arbejdsmarkedschefer (FSD) temaet op til deres årsmøde 2019, som finder sted på hotel Scandic Kødbyen fra 31. oktober-1. november.

”Vi har et velfærdssystem, som er unikt, men som kræver en vedholdende indsats, hvis vi vil bevare og udvikle det. Ulighed i sundhed, flere og flere unge med psykiatriske diagnoser, unge som ikke er i uddannelse osv. er blot nogle af vores udfordringer. De kræver politiske og økonomiske prioriteringer, hvis vi skal nå i mål – og det er noget af det, vi vil drøfte med ministre, forskere og eksperter på Årsmødet 2019,” siger Helle Linnet, formand for FSD.

Ministre og eksperter debatterer

Politisk og økonomisk prioritering bliver nøglebegreber, når man fx ser på kommuneaftale for 2020, der måske nok dækkede den demografiske fremskrivning, men fortsat har efterladt landets socialchefer og sagsbehandlere med et budget, der ikke vil matche efterspørgslen af velfærdsydelser.

Læs også:
Kommentar: Kommuneaftalen er upræcis, når det handler om velfærd til handicappede og psykisk syge

Prioriteringsdagsordenen er her allerede, og det er en af grundene til, at FSD har inviteret både social- og indenrigsminister Astrid Krag og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard til at gæste årsmødet henholdvis torsdag og fredag.

Spørgsmålet er, om de deltagende forvaltningschefer vil få konkrete og eksekverbare prioriterings tilkendegivelser fra ministrene, der kan reducere lyset fra de røde blinkende lygter på de tre centrale kommunale forvaltninger, social-, sundhed- og arbejdsmarked?

Herudover har man besøg af en række andre eksperter, bl.a. Lotte Jensen, direktør i VIVE, Jane Heitman MF for Venstre og ledelsesekspert Mikael Trolle. Herudover er der indlagt debat-workshops om velfærd for alle deltagerne.

Programmet for de to dage kan ses her