Del artiklen:
- Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Skoleelever bevæger sig for lidt, og der er behov for at styrke faglighed i idræt, mener organisationer.

Af Steen Houmark, [email protected]

Fem år efter skolereformens indførelse svarer lidt over halvdelen af landets skoler – svarende til 58 procent af dem der har svaret – at de opfylder krav om 45 minutters daglig bevægelse.

Det viser en ny undersøgelse fra TrygFonden og Dansk Skoleidræt. Resultatet er langt fra tilfredsstillende, mener organisationerne DGI, Danmarks Idrætsforbund og Dansk Skoleidræt.

– 45 minutters bevægelse blev indført, da der kom en længere skoledag, og det er helt afgørende for, at man kommer godt igennem skoledagen.

– Hvis det bare er “røv til bænk”-undervisning fra 8 til 16 hverdag uden variation og bevægelse, så bliver det en rigtig lang skoledag, siger Bjørn Friis Neerfeldt, generalsekretær i Dansk Skoleidræt.

I sidste uge blev børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil (S), kaldt i samråd om mere bevægelse i løbet af skoledagen. 

Næste skridt er ifølge ministeren at kalde interessenter i folketingshøring. Her har idrætsorganisationerne tre konkrete forslag til, hvordan flere skoler skal leve op til kravet om idræt og motion. 

– Lærerne skal blive opkvalificeret. Vi skal have opkvalificeret skolernes fysiske forhold, når kommunerne renoverer skolerne alligevel. 

– Sidst, men ikke mindst, skal kommunerne have skabt ordentlig bevægelsesplaner, der gør, at skolerne har noget at læne sig opad, siger Poul Broberg, chef for Public Affairs i Danmarks Idrætsforbund.

/ritzau/