Del artiklen:
Region Syddanmark støtter genforeningen i 2020 med 1 million kroner. Foto: Museum Sønderjylland.

Kulturministeriet uddeler nu to millioner kroner til en række nye aktiviteter, som skal være med til at fejre genforeningen i 2020 over hele landet.

Af Lene Vind, [email protected]

Hvad kan være mere oplagt end at fejre genforeningen med det legendariske sønderjyske kaffebord? Museum Østjylland er et af de ni projekter, som er blevet udvalgt til at modtage penge fra Kulturministeriets pulje.

Museet har søgt pengene for at vække historien til live igen i de 19 landsbyer i Syddjurs Kommune, hvor der blev sat en sten til minde om genforeningen i 1920. Og  det markeres med sønderjysk kaffebord, fædrelandssange og historiske vidnesbyrd i hver enkelt landsby.

De støttede projekter bidrager på forskellig vis med mange forskellige aspekter af genforeningen. Det kan være udstillinger, foredrag, litteraturformidling og musikalsk opførelser. Fokus kan f.eks. være det gode naboskab til Slesvig-Holsten og Tyskland med grænseoverskridende aktiviteter. Forventningen er, at markeringen af genforeningsjubilæet bliver en folkelig og vedkommende begivenhed for borgere i hele landet.

”Genforeningen er en vigtig del af vores historie, ikke bare i grænseområdet, men i hele landet. Med de ni nye projekter bliver der sat en flot række skibe i søen, der alle hver især vil bidrage til, at genforeningen kan blive markeret og fejret i alle dele af landet. Jeg glæder mig over, at det samlede katalog nu indeholder aktiviteter, der er relevante for både unge og gamle i hele landet med blandt andet undervisningsmaterialer, en interaktiv udstilling og en række musikalske, samskabende og visuelle formidlingsaktiviteter,” siger fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S).

Penge fra den forrige regering

I december  2018 uddelte daværende kulturminister Mette Bock (LA) seks millioner kroner til 18 forskellige projekter. Nu er der gennemført en ny ansøgningsrunde i 2019, og ministeriet skriver om uddelingen, at der er lagt vægt på, at projekterne skal sikre, at markeringen af genforeningsjubilæet gøres relevant for borgere i hele landet, så det ikke bliver en regional begivenhed.

Læs om alle de støttede projekter her: