Del artiklen:
Det er overraskende, for professor Steen Scheuer at der er flere midlertidige og deltidsansatte i det offentlige end i den private sektor
Det er overraskende, for professor Steen Scheuer at der er flere midlertidige og deltidsansatte i det offentlige end i den private sektor - Foto: Casper Christoffersen/Ritzau Scanpix

Løstansatte og deltidsansatte i den offentlige sektor har dårligere arbejdsvilkår end kollegerne i faste fuldtidsjob, viser undersøgelse. Klokkeklar diskrimination, mener professor og lektor.

Af NB Medier

Løstansatte og deltidsansatte i den offentlige sektor har dårligere arbejdsvilkår end kollegerne i faste fuldtidsjob, viser undersøgelse. Klokkeklar diskrimination, mener professor og lektor.

Færre tilbud om efteruddannelse og MUS-samtaler, sjældnere løn under barns sygdom og mindre forudsigelig løn. 

For offentligt ansatte, der ikke har en fast fuldtidsansættelse, er arbejdsvilkårene markant dårligere end kollegernes.

Det viser en analyse i Tidsskrift for Arbejdsliv, der undersøger arbejds- og lønvilkår blandt offentligt ansatte.

Deltidsansættelser er mere udbredte i det offentlige end i det private

Analysen viser også, at deltidsansættelser og løse ansættelser er mere udbredt på offentlige arbejdspladser end på private arbejdspladser.

– Det er overraskende, at der er flere midlertidige og deltidsansatte i det offentlige end i den private sektor, da man har en forventning om, at det offentlige opfører sig lidt bedre end det private. Men det er faktisk omvendt, og det er værd at bemærke, siger Steen Scheuer, professor og arbejdsmarkedsforsker ved Syddansk Universitet til A4 Arbejdsliv.

Analysen baserer sig på en rundspørge blandt 1.302 ansatte i den offentlige sektor og tæller medlemmer fra landets største fagforbund, svarer ansatte med deltidsansættelse eller midlertidig ansættelse, at de sjældnere får løn under sygdom, under barns sygdom og sjældnere tilbydes MUS-samtale, kurser og efteruddannelse.

– Det er en klar diskrimination af gruppen, som befinder sig i periferien af arbejdsmarkedet. De får løn, men de har ikke adgang til arbejdspladsens goder på samme måde som de fastansatte, siger Steen Scheuer.

Forsker: Der er tale om klar diskrimination

Samme vurdering lyder fra Janne Gleerup, der er lektor og arbejdslivsforsker på RUC med speciale i løse ansættelser.

– Der er her tale om en klar diskrimination. I langt de fleste tilfælde udfører de løst ansatte samme typer opgaver som fastansatte, og der stilles samme krav til dem. Så hvad begrunder, at de skal stilles så meget dårligere i en lang række henseender?, siger hun til A4 Arbejdsliv.

Janne Gleerup kalder det “en myte”, at arbejdet i den offentlige sektor skulle være kendetegnet af en særlig høj grad af sikkerhed og af bedre arbejdsvilkår end i den private sektor.

Hos Danske Regioner vil man ikke afvise, at der finder forskelsbehandling sted på de regionale arbejdspladser.

– Det, jeg hører, er, at man bliver stillet lige på vores arbejspladser, selvom man arbejder på andet end fuld tid. Vi ønsker ikke at forskelsbehandle, men i realiteten kan jeg nok ikke udelukke, at det sker, siger Anders Kuhnäu, formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn, RLTN (S), til A4 Arbejdsliv.