Del artiklen:
Beskæftigelsesborgmester i København Cecilie Lonning-Skovgaard (V) mener ikke, at a-kasserne gør nok for at anspore deres medlemmer til at søge mindre attraktive job. (Arkivfoto)
Beskæftigelsesborgmester i København Cecilie Lonning-Skovgaard (V) mener ikke, at a-kasserne gør nok for at anspore deres medlemmer til at søge mindre attraktive job. (Arkivfoto) - Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

‘Luddovne’ akademikere skal straffes, hvis de ikke tager et job i Netto, mener beskæftigelsesborgmester. A-kasser og kolleger genkender ikke billedet.

A-kasserne, som har til opgave at kontrollere, om ledige er til rådighed, holder hånden over de højtuddannede og iværksætter ikke de sanktioner, de skal.

Det mener Københavns beskæftigelsesborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), skriver Berlingske. 

Borgmesterem mener dermed, at a-kasserne bærer en del af skylden for, at ledige på dagpenge ikke opfylder deres pligt til fra første dag at søge de job, man kan bestride – også selv om det er bag kassen i Netto.

– Man skal ikke have været længe i systemet som arbejdsløs akademiker, før man opdager, at jobcentret ganske vist skubber på og siger, at man skal søge flere job, fordi man i jobcentret har opdaget, at man er så luddoven, at man ikke gør det, siger Cecilia Lonning-Skovgaard og fortsætter:

– Og de ved også, at vi indberetter det til a-kassen. Men derfra sker der ingenting. Det har ingen konsekvens overhovedet.

Hver femte har været ledig i mindst seks måneder

Cecilia Lonning-Skovgaard er som beskæftigelsesborgmester øverste chef for jobcentrene i Københavns Kommune.

En ny undersøgelse viser, at hver femte dimittend i København med en lang videregående uddannelse har været ledig i mindst seks måneder ét år efter at have afsluttet studiet.

Cecilia Lonning-Skovgaard mener, at det er farligt, når a-kasserne undlader at sanktionere medlemmer med en begrundelse om, at akademikere og humanister er tiltænkt noget større.

– Når kommunen står og siger, at de skal tage et job på et lavere niveau, så er signalet fra a-kassen, at det kan de bare glemme alt om, siger borgmesteren.

A-kasser og kolleger: Det er skudt forbi

Direktør i Danske A-kasser Verner Sand Kirk mener, at angrebene på “blødsødne” a-kasser er skudt forbi.

Han henviser til, at a-kasserne kontrolleres “nidkært” af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

– De har en hel afdeling, der fører tilsyn med, om det går rigtigt for sig. Og vi forvalter reglerne ordentligt. Alle vores tilsyn har stort set været uden anmærkninger, siger han til Berlingske.

Heller ikke borgmesterens kolleger i Aalborg og Odense genkender det billede. 

– Det ville overraske mig rigtig meget, hvis a-kasser i Aalborg eller andre steder i Danmark ikke prøver på at få deres medlemmer i arbejde, siger rådmand for familie og beskæftigelse i Aalborg Nuuradiin S. Hussein (S) til ritzau.

– Det er mit indtryk, at a-kassen er lige så optaget af at hjælpe de ledige ud i job, som de er i jobcenteret, siger Brian Dybro (SF), der er rådmand for beskæftigelse i Odense, til ritzau.

jornns /ritzau/