Del artiklen:
Status for dansk turisme.
Status for dansk turisme. - Foto: VisitDenmark, Kim Wyon.

Den årlige statusanalyse af turismens udvikling og konkurrenceevne er netop blevet offentliggjort. Kyst- og naturturismen vest for Storebælt er det største forretningsområde.

Af Lene Vind, [email protected]

Den årlige statusanalyse af dansk turisme viser, at 2018 var femte rekordår i træk målt på overnatninger, og dansk turisme skabte i 2017 en omsætning på 128 mio. kr. og 161.000 arbejdspladser. 

Analysen viser også, at kyst- og naturturismen er det største forretningsområde i dansk turisme med 38,2 mio. overnatninger i 2018, men at det de seneste 10 år ikke mindst har været storbyturismen, der er i vækst.

Væksten i kyst- og naturturismen er tiltaget siden 2013, men generelt er billedet, at væksten er markant mindre end hos vigtige konkurrenter som for eksempel Nederlandene, Tyskland og Sverige.

”Jeg er enormt glad for, at dansk turisme trives og har det godt. For turismen har en stor betydning i Danmark. Både økonomisk og ved at vores gæster for eksempel efterspørger natur-, kultur- og madoplevelser, der også er med til at skabe gode lokalsamfund. Det er derfor i den grad værd at fejre, når det går godt med dansk turisme,” siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet.

null

Turismen i vandkantsdanmark Erhvervsministeren pointerer, at turismen er et vigtigt erhverv i vandkantsdanmark, fordi den er med til at skabe vækst og arbejdspladser. Derfor skal det område udvikles, så Danmark kan stå sig i konkurrencen Sverige, Holland, Tyskland og Irland. 

I analysen fremgår det, at Region Syddanmark og Region Nordjylland er de største indenfor kyst- og naturturisme med henholdsvis 29 procent og 21 procent af turismeforbruget i 2017. Sammenlagt kan 69 procent af forbruget inden for kyst- og naturturismen henføres til regionerne vest for Storebælt. 

Størstedelen (59 procent) af forbruget inden for kyst- og naturturismen stammer fra danske turister. I Region Syddanmark er det dog omvendt. Det er den region, der er mest afhængig af udenlandske turister, idet 46 procent af forbruget i regionen stammer fra især tyske turister.

null

Stor tilfredshed fra turisterne

Turisternes tilfredshed med Danmark som rejsemål er høj, og det betyder at de kommer igen og anbefaler venner og bekendte at tage på ferie i Danmark. 

De udenlandske turister er tilfredse med ferie i Danmark og igen i år ligger Danmark på niveau med gennemsnittet i Nordeuropa. Turisterne giver Danmark høj scorer på flotte strande og landskaber samt oplevelsen af sikkerhed under opholdet. Og siden sidste år har Danmark forbedret sig i vurderingen af forlystelses- og temaparker, service i butikker, smukke strande og den overordnede tilfredshed med ferien.

Og når det kommer til kendskab til Danmark, er det ikke overraskende, at det er de turister, som bor tættest på Danmark, som bedst kender landet.

Hele analysen kan læses her
Fakta: Udvalgte tal fra statusanalysen

Turismeformer

  • Kyst- og naturturismen er med 38,2 mio. overnatninger – svarende til 71 pct. af alle overnatninger i 2018 – det største forretningsområde i dansk turisme. Antallet af overnatninger inden for kyst- og naturturismen er steget med 11 pct. fra 2008 til 2018.
  • Storbyturismen (8,2 mio. overnatninger) og erhvervs- og mødeturismen (7,5 mio. overnatninger) står henholdsvis for 15 og 14 pct. af overnatningerne i 2018.
  • Antallet af overnatninger inden for storbyturismen er steget med 105 pct. fra 2008 til 2018, mens antallet af overnatninger inden for erhvervs- og mødeturismen er steget med 20 pct. i samme periode.
  • Kyst- og naturturismen tegner sig for 48 pct. (61,6 mia. kr.) af den samlede turismeomsætning. Erhvervs- og mødeturismen står for 26 pct. af omsætningen (33,5 mia. kr.). Og storbyturismen står for 26 pct. af omsætningen (32,9 mia. kr.).

Udenlandske overnatninger

  • Udenlandske turister stod for 51 pct. af det samlede antal overnatninger i 2018.
  • Antallet af udenlandske overnatninger i Danmark steg samlet set med 3,4 pct. fra 2017 til 2018. Antallet af overnatninger foretaget af udenlandske turister fra Europa steg med 2,8 pct., og antallet af overnatninger foretaget af udenlandske turister fra lande uden for Europa steg med 9,6 pct.
  • Tyske turister stod for 57 pct. af alle udenlandske overnatninger i Danmark i 2018.