Del artiklen:
Jens Ive (V), borgmester i Rudersdal Kommune.
Jens Ive (V), borgmester i Rudersdal Kommune. - Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Borgmester foreslår udligningsreform, der vil tage penge fra de store byer og give dem til 25-35 økonomisk udfordrede kommuner.

Af Arne Ullum, [email protected]

En af Venstres tungeste borgmestre i hovedstaden, Jens Ive (V) fra Rudersdal, fremlægger nu en model for en udligningsreform, som han mener, kan sikre de 25-35 mest udfordrede kommuner hjælp uden store ændringer i udligningssystemet.

Helt grundlæggende vil Jens Ive tage penge fra især de store bykommuner og fordele dem ud til 25-35 af de økonomisk mest udfordrede kommuner.

“Læg nu selskabskabsskatten om og prøv at kig på de kriterier, man har. Måske skal vi halvere antallet af kriterier, fordi mange ting tæller dobbelt – typisk i favør af nogle store stærke byer. Lad os fokusere på de 25-30-35 mest udsatte kommuner og lad os hjælpe dem. Og så skal vi jo ikke begynde at pumpe flere penge ud til nogle kommuner, som i bund og grund sagtens kan klare sig selv,” siger Jens Ive til NB-Økonomi i anledning af, at Rudersdal sammen med Ishøj og Halsnæs har fremlagt et forslag om større udligning af selskabsskatterne.

Læs også:
Tre hovedstadskommuner kræver større udligning af selskabsskat

Ive vil have de reelt rige kommuner frem i lyset

Normalt er det Rudersdal og nogle få andre nordsjællandske kommuner, der bliver betragtet som de rige kommuner i Danmark. Forklaringen er, at kommunerne har de højeste gennemsnitlige indkomster i landet, mens de på grund af relative lave kommuneskatter ofte har relativt små kassebeholdninger.

Men i Jens Ives optik er der flere rige kommuner i Danmark, men de bliver skjult på grund af skæve kriterier i det nuværende udligningssystem.

“Når du ændrer kriterierne i udligningssystemet, så kommer de reelle rige jo frem. De kriterier, som du har i dag, er jo lavet på et tidspunkt, hvor de store byer var nødlidende. Det er de jo bestemt ikke mere, så derfor kunne man godt kigge på om man skal overkompensere de store byer i den grad, som der ligger i det nuværende udligningssystem,” siger Jens Ive.

Hvem skal nu betale?

Jens Ives udtalelse rammer ned i et af de centrale spørgsmål i de kommende udligningsforhandlinger.

Der er en relativ brev enighed om, at der er en gruppe af fattige kommuner, som skal have hjælp. Forskellige politikere nævner alt mellem 15 og 35 kommuner, men der er en påfaldende enighed om, at der er en gruppe af økonomisk udfordrede eller fattige kommuner, som har brug for hjælp ved en kommende udligningsreform.

Det centrale spørgsmål er så, hvem der skal betale. Umiddelbart peger partierne bag den nuværende regering primært på de rige nordsjællandske kommuner. Jens Ives forslag udvider kredsen af mulige betalere til dels de store bykommuner, dels en række kommuner, som i dag tjener meget store beløb på selskabsskatter.

Og det vil følge Jens Ive betyde, at de 25-35 økonomiske mest udfordrede kommuner kan få hjælp uden, at politikerne på Christiansborg skal finde flere penge, og dermed øge udligningen.

“Det er jo ikke så mange penge, vi snakker om, når vi snakker Lolland, Langeland, Ærø og de andre nødlidende kommuner. Da vi skal jo tage det med et gran salt. For selvfølgeligt skal de have flere penge, men det er jo ikke kæmpekommuner med et stort antal borgere vi taler om, så vi kan jo sagtens sørge for, at de har et fornuftigt bundniveau,” siger Jens Ive.

Læs hele artiklen på NB-Økonomi via linket herunder.

Læs også:
Tung V-borgmester: Fattige kommuner skal have penge fra store byer