Del artiklen:
- Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

På KL’s handicap- og psykiatrikonference oplevede deltagerne politisk dødvande og afstand mellem Borgen og lokale aktører, da Astrid Krag valgte Skype som snuptagsløsning.

Af Steen Houmark, [email protected]

KOMMENTAR

Efteråret er konferencernes tid. For et par uger siden havde vi socialchefernes årsmøde og KL’s Jobcamp. I dag afholder Dansk Erhverv ‘Velfærdens Årsdag’, og i går afholdt KL så årets konference på handicap- og psykiatriområdet.

Okring 600 deltog – politikere, embedsmænd, ledere og fagfolk. Her deltog de i et vel tilrettelagt program: ‘Krav og forventninger til handicap- og psykiatriområdet – hvordan gør vi?’

Vi havde altså på Radisson Blu i Aarhus, hvor konferencen blev afholdt, repræsentanter for nogle af de mest central spillere inden for handicap og psykiatri.

Stor mediedækning af de komplekse udfordringer på det specialiserede område

Bagtæppet for konferencen har dette efterår været et utal af artikler og debatindlæg om både de lokale, men også om de nationale udfordringer på området.

Blandt andet at kommunerne befinder sig i en situation, hvor de har 2,1 milliarder kroner mindre i budgetterne til det specialiserede specialområde i 2019, end der rent faktisk blev brugt i 2018.

Læs også:
Kommunernes budget til handicappede i 2019 holder ikke

Endelig har kommunerne indgået en økonomiaftale med regeringen for 2020, som ganske vist tager højde for det demografiske træk på det almene velfærdsområde, men som efterlader en række ubesvarede spørgsmål på det specialiserede område.

Formanden for Danske Handicap organisationer, Thorkild Olesen, har i den sammenhæng bl.a. sagt, at det er bekymrende, at de penge, der findes, ikke er øremærkede, og derfor kan suser forbi handicapområdet.

Ministeren har tidligere signaleret ønske om tæt samarbejde

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) har flere gange været ud af sige, at området har hendes bevågenhed.

“Vi er på vej til at løfte hele handicapområdet i tæt samarbejde med organisationerne på området,” skrev hun tidligere i efteråret i et debatindlæg i Altinget.

Hun understregede dengang, at der ikke var nogen snuptagsløsninger på det specialiserede område. Hun gik endda så langt, at hun i en debat på Altinget med RUC-forsker Emil Sjøberg Falster afviste, at der er et politisk dødvande på det specialiserede socialområde.

Præcis derfor kunne man have en forventning om, at ministeren prioriterede tilstedeværelse på handicap- og psykiatrikonferencen i Aarhus.

Ministerens snuptagsløsning illustrerer politisk dødvande og afstand

Konferencer af denne slags har nemlig altid og uden undtagelse en helt naturlig kobling til en eller flere centrale politiske skikkelser inden for området. Det er nødvendigt for at skabe en kobling mellem det politisk nationale og det lokale praktiske.

Men det var ikke tilfældet på handicap- og psykiatrikonferencen onsdag.

Deltagerne kunne på en Skypeforbindelse se social- og indenrigsministeren sidde op ad en hvid væg og læse op fra et stykke papir, hvor hun tilsyneladende havde noteret tre ting om regeringens visioner for det specialiserede socialområde.

Ti minutter tog det, og så var audiensen overstået. Tilbage sad tilhørene med ministerens budskab om tre centrale elementer i regeringens vision:

  1. Vi skal have et nationalt overblik over de specialiserede tilbud i Danmark.
  2. Vi skal finde ud af, hvordan vi sikre specialisering og kvalitet.
  3. Vi skal have en 10-årsplan for psykiatriområdet.

Ingen muligheder for at stille spørgsmål eller på anden vis få udfoldet regeringens vision.

Det var uden at sige for meget en tam oplevelse, udtalte flere deltagere som den umiddelbare reaktion på ministerens ti minutters indspark fra borgen.

Man kan her argumentere for, at ministeren jo også har en travl hverdag med en presset kalender. Men hvis kalenderen er så presset, at man som minister kun kan deltage ti minutter på Skype i en envejskommunikation, skulle man måske sende en anden eller alternativt omprioritere i kalenderen ud fra den betragtning, at handicap- og psykiatriområdet er et af ministerens største ressortområder og klart det mest komplekse.

Oplevelsen sætter i alt fald forårets debat om nødvendigheden af, at Radio24syv lå i Københavnsområdet for at producere journalistiske indslag med Borgens politikere, i perspektiv.

Det vil bare have nogle konsekvenser, hvis alt skal foregå i København. Selvom modellen med Skype-ministerbesøg i sin intention havde en fin kobling til et af konferencens spændende punkter om virtual reality som en del af løsningen, så bør modellen helt sikkert udvikles, når det kommer til ministerbesøg.

Link til materialet fra en i øvrigt spændende konference

Læs også:
Kommentar: Kommuneaftalen er upræcis, når det handler om velfærd til handicappede og psykisk syge