Del artiklen:
Henrik Plenge Jakobsens skitse til udsmykning af Ny Ellebjerg station, Sydhavnslinjen Metro, 2024.
Henrik Plenge Jakobsens skitse til udsmykning af Ny Ellebjerg station, Sydhavnslinjen Metro, 2024. - Foto: Statens Kunstfond

Hvordan lykkes det bedst med at skabe kunst i det offentlige rum til glæde for kommunens borgere? Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst kårer ‘Årets kommunale ildsjæle’.

Af Lene Vind, [email protected]

Nogle kommuner er særligt gode til at få sørge for at kunst bliver en del af borgernes hverdag, og det får de anerkendelse for 2. december, hvor Statens Kunstfond inviterer til konferencen ‘Work-in-Progress’ og uddeler pris til ”Årets kommunale ildsjæle”.

I følge kunstfonden kræver det ikke blot politisk vilje og økonomisk prioritering at fremme kunsten i det offentlige rum. Det kræver også visionære medarbejdere, som med professionalisme kan drive kunstprojekter fra idé til færdigt værk. 
“Med prisen ‘Årets kommunale ildsjæle’ vil vi gerne hylde de dedikerede medarbejdere og teams, der i høj grad er med til at få tingene til at ske. Vi håber, de nominerede kommuner kan være til inspiration for andre,” siger Søren Taaning, formand for Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst.

Erfaringsudveksling

Konferencen vil belyse best practice gennem en række cases hos kommuner, institutioner og organisationer, som har praktisk erfaring med at realisere kunst i det offentlige rum. For kunst i det offentlige rum er ikke længere kun en skulptur på torvet eller et maleri på husgavlen. I stedet popper kunst op og folder sig ud på uventede steder og utraditionelle måder. Det sætter nye krav til at arbejde med kunst på og derfor er det oplagt at udveksle erfaringer om, hvordan kunsten er relevant for både samfundet og borgerne.

Indstillet til prisen

Som noget nyt uddeler Kunstfonden prisen til “årets kommunale ildsjæl”, der har gjort en forbilledlig indsats for at få kunsten ud i hverdagen, og de fire kommuner, som er indstillet til prisen er Esbjerg Kommune, Helsingør Kommune, Thisted Kommune og Vejle Kommune.

Indstillingerne lyder således: Esbjerg Kommune nomineres for pioneråndEsbjerg Kommune har inviteret kunst og kunstnere inden for på Stengårdsvej.Med mod til at gå nye veje i det udsatte boligområde har Esbjerg Kommune indgået et strategisk og eksperimenterende partnerskab med Statens Kunstfond.Det kræver åbenhed for nye måder at arbejde på – både internt i kommunen og sammen med borgere og institutioner.  Helsingør Kommune nomineres for vedvarende satsningHelsingør Kommune tænker kunst ind i alt fra skoler over sundhedshuse til byrum.Det skyldes en succesfuld og langvarig satsning på at gøre kunst til en del af borgernes hverdag. En satsning baseret på politisk vilje og strategisk vision.Den vedvarende indsats giver plads til både permanent kunst og midlertidige eksperimenter. Plads til at gøre kunst til bindeled mellem lokale institutioner og nærmiljøet. Thisted Kommune nomineres for stærk borgerinddragelseKulTHYvator er en vellykket model for, hvordan kommune, kunstnere og borgere kan arbejde sammen om kunst og byudvikling.Borgermøder, fællesspisning og samarbejde mellem kunstnere og skoleelever har ført til kunstprojekter med kunstnerisk kvalitet og forankring på stedet.Kunstprojekter, der har bidraget til ny identitet, vækst og fælleskaber lokalt. Vejle Kommune nomineres for timing & organisering Vejle Kommune skaber stærke organisatoriske rammer om kunstprojekter.  Rammerne tilgodeser både kunsten og bureaukratiet, uanset om kunsten indgår i et anlægsprojekt, byudvikling eller klimasikring.Et bevidst arbejde på tværs af forvaltninger og fagligheder giver inkluderende processer.Kommunen sikrer kunstprojekters fremdrift og brede opbakning ved at involvere de politiske beslutningstagere på det rette tidspunkt.

Statens Kunstfonds arbejde med kunst i offentlige rum

Siden 1956 har Statens Kunstfond arbejdet med kunst i offentlige rum – i byrum, på skoler, hospitaler og andre offentlige institutioner. Det overordnede formål er at bringe kunsten ud til borgere i hele landet. I dag er over 13.000 værker placeret på omkring 2.300 forskellige steder rundt om i hele landet. Find ud af mere om kunsten på vores.kunst.dk

Prisen ’Årets kommunale ildsjæle’ uddeles d. 2. december 2019 på Det Kongelige Bibliotek i København i forbindelse med Statens Kunstfonds konference ”Work-in-Progress”. Med prisen følger et studierejselegat på 15.000 kr. til det vindende team.