Del artiklen:
Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune skærper nu tilsynet med alle kommunens plejehjem efter en stribe klagesager over forholdene på især et plejehjem i Nørresundby.
Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune skærper nu tilsynet med alle kommunens plejehjem efter en stribe klagesager over forholdene på især et plejehjem i Nørresundby. - Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Flere af Aalborg Kommunes plejehjem har været udsat for kritik fra beboere og pårørende. Det får nu kommunen til at skærpe tilsynet på samtlige plejehjem.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

De seneste måneder har en række artikler i Nordjyske Stiftstidende kritiseret forholdene på flere af Aalborg Kommunes plejehjem, heriblandt Fremtidens Plejehjem i Nørresundby. 

I avisen har man blandt andet kunne læse om en 90-årig kvinde, som har tabt over 30 kilo og er stærkt underernæret. Familien mener, problemet er manglende omsorg på Fremtidens Plejehjem.

De mange sager fra plejehjemsbeboere og pårørende er nu blevet undersøgt af kommunen og Styrelsen For Patientsikkerhed, som er tilsynsførende myndighed: – Det har været nogle særdeles hårde måneder for både medarbejdere og beboere på Fremtidens Plejehjem. Vi er rigtig kede af, at dialogen er foregået gennem medierne til offentlig beskuelse – det har ikke været kønt, og det har ført til mytedannelse, forklarer rådmand Jørgen Hein (R) fra Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune i en pressemeddelelse: – Det må dog først og fremmest have været en belastning for de berørte plejehjemsbeboere og deres pårørende, og det kan jeg ikke beklage tilstrækkeligt. Vi gør alt, hvad vi kan for at følge op på tingene og lære af vores fejl.

Vil styrke faglighed og kommunikation Ældre- og Handicapforvaltningen har i forrige uge haft møde med Styrelsen For Patientsikkerhed for at evaluere klagerne og forløbet. Det har ført til, at forvaltningen sætter ind med en række tiltag, så der ikke opstår flere sager fremover: – Lederen af Fremtidens Plejehjem er fratrådt sin stilling efter eget ønske. Der er behov for friske kræfter. Derudover har vi drøftet en række tiltag, så der kan komme ro omkring plejehjemmet i respekt for de mange andre beboere og pårørende til Fremtidens Plejehjem, siger Jørgen Hein.

Ældre- og Handicapforvaltningen har konkluderet, at en del af problemet har været manglende fokus på kommunikation mellem ledelse og pårørende: – Vi ved – også fra andre kommuner – at der særligt er to udfordringer for en række af landets kommuner inden for vores område. Dels bliver plejehjemsbeboere generelt svagere og dermed mere plejekrævende, og dels er forventningen fra patienter og pårørende til aktiv kommunikation fra læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale kraftigt stigende. 

– Det er udfordringer, som mange af landets kommuner sidder med, og det ser vi også som en del af årsagen til vores udfordringer, fortsætter Jørgen Hein og medgiver, at forvaltningen ikke har været tilstrækkelig opmærksom på udviklingen, og at medarbejdere og ledere ikke har fået den tilstrækkelige støtte til at tackle den udfordring. 
Den eksterne kontrol skærpes
Ældre- og Handicapudvalget har vedtaget en handleplan, der bl.a. indeholder kursus i ‘styrket borgerkontakt’, ligesom der skal ansætte en pårørendevejleder, som har til formål at styrke dialogen med pårørende. Det er også besluttet at skærpe den eksterne kontrol af kommunens 40 plejehjem, som siden 2017 har været varetaget af rådgivningsvirksomheden BDO. Tilsynet skal give flere anvisninger, når de har gennemført uvarslet tilsyn for at vi kan udvikle kvaliteten. 

Yderligere vil Styrelsen for Patientsikkerhed undervise Aalborg Kommunes plejehjemsledere i, hvilke punkter de som styrelse har fokus på ved tilsyn.