Del artiklen:
Fem kommuner har oplevet så stort et fald i folketallet på grund af dødsfald og flytninger, at de nu kommer ind under kriteriet for faldende folketal.
Fem kommuner har oplevet så stort et fald i folketallet på grund af dødsfald og flytninger, at de nu kommer ind under kriteriet for faldende folketal. - Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Fire provinskommuner og en hovedstadskommune får del i udligningspulje for faldende folketal – to hovedstadskommuner vil ifølge seneste folketal ryge ud.

Af Arne Ullum, [email protected]

Folketallene i en række kommune har udvist markante fald de seneste to år, og det betyder at fem kommuner har udsigt til at få del i en samlet udligningspulje på over to milliarder kroner, når udligningen for 2021 skal fordeles næste sommer. Det er Albertslund, Kalundborg, Vordingborg, Assens og Aabenraa kommuner.

Til gengæld må to velhavende hovedstadskommuner Frederiksberg og Ballerup indstille sig på, at de i 2021 mister de penge, som de i 2020 modtager i udligning på grund af fald i folketallet. Det viser en gennemgang af de seneste folketal fra Danmarks Statistik, som har medført markante ændringer.

En del af forklaringen på de store udsving er formentlig den ekstraordinære oprydning i cpr-registrene efter spøgelsesborgere. Frederiksberg kom således ind i ordningen på grund af en stor oprydning i 2017 og 2018, men nu opvejes den effekt af et underliggende svagt stigende folketal i kommunen.

Modsat har Albertslund, Vordingborg og Kalundborg haft markant flere efterregistreringer af udvandringer de seneste to år, og en del af faldet kan derfor skyldes en ekstraordinær oprydning i folkeregisteret.

En del andre kommuner afslutter formentlig først den ekstraordinære kontrol i fjerde  kvartal, og derfor kan flere kommuner pludseligt kvalificere sig til ordningen.

Læs hele artiklen på NB-Økonomi via linket herunder.

Læs også:
Fem kommuner får del i udligningspulje for fald i folketal - to ryger ud