Del artiklen:
Nøjsomhed i Helsingør er modsat Charlotteager i Hedehusene (fotoet) fortsat på Transport- og Boligminsteriets såkaldte ghettoliste.
Nøjsomhed i Helsingør er modsat Charlotteager i Hedehusene (fotoet) fortsat på Transport- og Boligminsteriets såkaldte ghettoliste.

Boligområdet Charlotteager i Hedehusene er røget af ghetto-listen efter kun et år, men Nøjsomhed i Helsingør risikerer at blive stemplet som “Hård Ghetto”, hvis ikke 96 familier flytter inden 2020.

Af Steen Houmark, [email protected]

Charlotteager er et af i alt 28 boligområder, der optræder på listen over såkaldte ghettoområder, som Transport- og Boligministeriet offentliggjorde søndag.
Det var, som om en sten faldt fra beboerformand Birgit Larsens bryst, da hun kunne konstatere at Charlotteager var røget af “ghettolisten”.
Birgit Larsen blev lettet, da hun søndag formiddag fik at vide, at hendes boligområde ikke længere står på den såkaldte ghettoliste.

“Det er så herligt. Det er, som om der falder en sten fra brystet,” siger Birgit Larsen.

Hun er beboerformand i en af de i alt tre afdelinger i boligområdet Charlotteager i Hedehusene.

Boligområdet har stået på den såkaldte ghettoliste siden sidste år. Søndag røg de så af listen igen.

Det betyder meget for formanden og de andre beboere, at de ikke længere er bor et sted, der kaldes for en ghetto.

“Vi har jo haft hængende over hovedet, at hvis vi fortsat var på ghettolisten, ville vi komme på listen over hårde ghettoer. Det ville betyde, at der virkelig skulle ske noget for at ændre på det,” siger Birgit Larsen.

Hvis et boligområde er på ghettolisten i fem år, bliver det betegnet som et “hårdt ghettoområde”.

Læs også:
FAKTA: Der er forskel på ghetto og udsat boligområde

Kom på Ghettolisten fordi man have tre gange så mange kriminelle

Charlotteager kom på ghettolisten sidste år, fordi området blandt andet opfyldte kriteriet om, at tre gange så mange beboere skal være dømt for kriminalitet sammenlignet med resten af landet.

Siden da er andelen af dømte beboere faldet, og området bliver derfor ikke længere betegnet som en ghetto.

Det er ifølge formanden svært at gøre noget ved antallet af dømte, da beboerne ikke ved, hvem de skal give en hjælpende hånd. De har alligevel forsøgt.

“Vi må jo ikke vide, hvem det drejer sig om. Men der bliver gjort meget for arbejdet med de unge mennesker her, så de ikke falder for sådan noget,” siger hun.

Beboerne har også haft svært ved at ændre på de andre statistikker, som igen kan sende dem i pulje med de andre såkaldte ghettoer.

Det drejer sig blandt andet om beboernes indkomst og de ældre beboeres uddannelsesniveau.

“Der er mange af de tal, vi som boligselskab ikke kan gøre noget ved. Hvad skal man for eksempel gøre ved, at man ikke engang har grundskolen, hvis man er 50 år?” siger hun.

96 familier skal flytte – ellers kommer Nøjsomhed på “den hårde ghetto-liste”
Efter at ghettolisten for 2020 blev offentliggjort søndag, tikker uret for Nøjsomhed i Helsingør, der nu kun har et år til at flytte 96 familier, hvis boligområdet ikke skal ende som en hård ghetto med endnu større konsekvenser til følge.

Fraflytningen af familierne vil ske, slår boligminister Kaare Dybvad (S) fast. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

“Det, der er problemet, er, at de udsatte borgere igennem rigtig mange år er blevet placeret samme sted. Vi skal have blandede byer og blandede skoler,” siger Kaare Dybvad og pointerer, at han mener, at de fleste flytninger vil ske frivilligt. 

I Nøjsomhed er det ikke alle, der vil flytte frivilligt.

Mohamad Othman er medie­repræsentant for en beboergruppe, som har hyret en advokat, der skal hjælpe de berørte familier med at gå rettens vej, når de modtager deres lejlighedsopsigelser til januar. 

“Når vi har modtaget vores opsigelser, så vil vi indgive indsigelser igennem vores advokat,” siger Mohamad Othman, 

De vil gå hele vejen til Højesteret, hvis det bliver nødvendigt, fortæller han.

Hvis fraflytningen af de 96 familier ikke er sket inden december 2020 står Nøjsomhed til at havne på den såkaldte hårde ghettoliste, og så vil konsekvensen være at i alt 300 familier skal flytte fra området. 

“Det vil være bundærgerligt, hvis vi skal sælge eller nedrive 300 familieboliger. De konsekvenser, det vil have, er svære at overskue,” siger Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K).

Læs også:
28 boligområder opfylder ghettokriterier