Del artiklen:
Både De Radikale og Alternavivet er tilfredse med, at orkestret Copenhagen Phil er kommet på finansloven. Her ses de ved en tidligere koncert med rockbandet Mew.
Både De Radikale og Alternavivet er tilfredse med, at orkestret Copenhagen Phil er kommet på finansloven. Her ses de ved en tidligere koncert med rockbandet Mew. - Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Fra næste år bliver omprioriteringsbidraget på kulturområdet fjernet. ‘Slut med faste, årlige sparekrav for de danske kulturinstitutioner’, siger kulturministeren.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

Rød blok har mandag aften indgået en finanslov for næste år efter lange forhandlinger i Finansministeriet.

Aftalen betyder blandt andet, at omprioriteringsbidraget på kulturområdet bliver fjernet.

– Jeg har skulle forhandle med nogle partier, som har kæmpet som løver for deres mærkesager. Vi har haft det sådan, at det ikke skulle være hurtigt færdigt, men være en god aftale for Danmark, siger finansminister Nicolai Wammen (S) til ritzau.

Ministeren: Kulturen på dagsordenen

Den fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S) sender en tak til partierne bag aftalen.

”Deres vedholdende pres på at sætte kulturen på dagsorden i forhandlingerne har båret frugt, så vi kan give kulturlivet nogle tiltrængte stabile og trygge økonomiske rammer. Fra 2020 er det slut med de faste, årlige sparekrav for de danske kulturinstitutioner. Det sker efter fire år med systematiske grønthøsterbesparelser under den borgerlige regering”, skriver han i en pressemeddelelse og fortsætter:

“At det allerede nu i regeringsperioden lykkedes at være så ambitiøse skyldes i høj grad, at der er en række partier bag regeringen, der alle har villet give kulturen bedre vilkår, end der var udsigt til med besparelser de kommende år. Denne aftale viser, at vi kan nå store politiske resultater, når vi løfter i flok. Kulturen i Danmark får nu nogle stabile økonomiske rammer. Det er jeg som kulturminister naturligvis glad for, men jeg synes også det lover godt for det fremtidige samarbejde, hvor vi har mange andre vigtige opgaver, vi skal have løst i fællesskab.”

Styrkelse af den klassiske musik

Også den radikale partileder, Morten Østergaard, glæder sig over aftalen på kulturområdet.

“To ting har været vigtige for os på kulturområdet,” siger Morten Østergaard til TV 2 News og fortæller, at det udover at få stoppet omprioriteringsbidraget for hele kulturområdet, har været en prioritet at få styrket den klassiske musik, hvilket ifølge partilederen er sket, da Copenhagen Phil og Danmarks Underholdningsorkester er kommet direkte på finansloven. 
Alternativets partileder, Uffe Elbæk, fremhævede den positive nyhed for de danske kulturinstitutioner, der har været omfattet af de årlige besparelser.

“Vi har formået i fællesskab at stoppe nedskæringerne på kulturområdet,” siger Uffe Elbæk til TV 2 News og skriver videre i en pressemeddelelse: 

”Kulturen er en hjertesag for Alternativet, og derfor er vi meget stolte over, at grønthøsterbesparelserne på kulturområdet droppes, og Copenhagen Phil reddes. Samtidig sikrer vi midler til udviklingsarbejde på de kreative uddannelser.”

Fakta om finanslovsaftalen på kulturområdet:

  • Omprioriteringsbidraget annulleres fra næste år, hvilket svarer til, at planlagte besparelser på 764 mio. kr. i perioden 2020-2023 ikke gennemføres.
  • Der afsættes 2 mio. kr. årligt i 2020 og frem til symfoniorkesteret Copenhagen Phil, som kommer ud over afskaffelsen af omprioriteringsbidraget på orkestrets bevilling.
  • Der afsættes 8 mio. kr. i 2020 til Danmarks Underholdningsorkester, herunder til orkestrets pædagogiske læringsprojekter for folkeskolen.
  • Der afsættes 2 mio. kr. i 2020 til styrkelse af KVINFO’s videncenter.
  • Der afsættes 1,5 mio. kr. i 2020 til den digitale ordbog ’Den Danske Ordbog’.

Baggrund om omprioriteringsbidraget

Den daværende V-regering indførte i 2016 besparelser på 2 pct. årligt på driftsbevillinger på kulturområdet – herunder museer, teatre, kunstneriske uddannelser og folkehøjskoler. I 2019 udgør omprioriteringsbidraget på kulturen 79,2 mio. kr. (ekskl. Kulturministeriets departement og Slots- og Kulturstyrelsen).

Med finanslovsaftalen, som regeringen har indgået med Radikale, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet, annulleres alle de planlagte besparelser fra 2020. Besparelserne på kulturområdet ville i perioden 2020-2023 have udgjort i alt 764 mio. kr.

Kilde: Kulturministeriet