Del artiklen:
Langt fra alle underretninger om børn og unge er akutte. Alligevel skal de behandles på samme vilkår og inden for 24 timer. Og derfor presser de mange underretninger flere af kommunerne. (Arkivfoto)
Langt fra alle underretninger om børn og unge er akutte. Alligevel skal de behandles på samme vilkår og inden for 24 timer. Og derfor presser de mange underretninger flere af kommunerne. (Arkivfoto) - Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Siden 2015 har kommunerne modtaget 11.000 flere underretninger. Udviklingen kan få konsekvenser for de børn, der har akut brug for hjælp.

Af NB Medier

Siden 2015 har kommunerne modtaget 11.000 flere underretninger. Udviklingen kan få konsekvenser for de børn, der har akut brug for hjælp.

Sager om børn, der lider af omsorgssvigt, lever i alkoholiske hjem eller har været udsat for vold, risikerer ikke at få høj nok prioritet.

Sådan lyder det fra Lars Uggerhøj, der er professor i socialt arbejde ved Aalborg Universitet.

– Man har mindre tid til at arbejde med de børn, som virkeligt har brug for hjælp, og mindre tid til de familier, hvor man allerede har startet arbejdet, forklarer han til DR P4 København.

Siden 2015 har kommunerne i hovedstadsområdet nemlig fået over 11.000 flere underretninger om børn, der mistrives i kommunerne.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Sidste år var der 41.000 underretninger alene i hovedstadsområdet. Samtidig har halvdelen af kommunerne allerede overskredet antallet af underretninger fra sidste år – eller forventer at komme til det, siger de til DR.

Mange underretninger er ikke akutte

Men det er langt fra alle underretninger, der er akutte. Alligevel skal de behandles på samme vilkår og inden for 24 timer. Og derfor presser de mange underretninger flere af kommunerne.

En af de kommuner, der får flere underretninger, er Roskilde.

– Vi mærker det ved, at der er et stigende pres på vores sagsbehandlere, fordi de er forpligtet til at behandle dem inden for 24 timer, siger Jette Henning, der er formand for Roskilde Kommunes børne- og ungeforvaltning til DR P4 København.

Og det tager tid og fokus fra de akutte sager, vurderer hun.

– I budgettet for næste år har vi derfor afsat penge til at styrke sagsbehandlingen, så de får nogle flere timer til at behandle underretningerne, siger Jette Henning.

De mange underretninger og det stigende pres på sagsbehandlerne i både Roskilde og de andre kommuner giver anledning til at kigge på, om man skal differentiere mellem underretningerne.

Det mener professor Lars Uggerhøj.

– En underretning er i dag noget, som skal behandles meget akut. Derfor skal der sættes mange ressourcer ind på det. Men langt fra alle underretninger er akutte, så måske skulle man indføre forskellige typer af underretninger til kommunerne, foreslår han til DR P4 København.