Del artiklen:
Haderslevs borgmester, Hans Peter Geil (V). Foto: Rune Evensen/Ritzau Scanpix
Haderslevs borgmester, Hans Peter Geil (V). Foto: Rune Evensen/Ritzau Scanpix

Ingen borgere har fået deres rettigheder tilsidesat, siger Haderslevs borgmester efter skarpt brev fra beskæftigelsesministeren.

Af Uffe Gardel, [email protected]

I et usædvanligt skarpt formuleret brev forklarer beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) Haderslev Kommune, at den har forladt lovens grund med sin nye praksis for førtidspension, kontanthjælp og andre sociale ydelser.

Den praksisændring, kommunens Beskæftigelses- og Integrationsudvalg vedtog i august, er på to punkter klart ulovlig, og på to punkter formentlig ulovlig, fremgår det af ministerbrevet. Ja, og så er der et punkt, hvor kommunen får besked på bare at blande sig udenom.

Beskæftigelsesministeren bad i slutningen af oktober kommunen om en redegørelse, og den fik han for to uger siden i form af et kort brev, hvori kommunen svarer, at den overholder loven. Ministeren har nu svaret, at det har han svært ved at se, at kommunen gør, og han beder derfor kommunen om en ny redegørelse – med svarfrist 9. december.

“Jeg vil derfor bede jer om et svar på, hvordan Haderslev Kommune på baggrund af ovenstående vil sikre, at indsatsen i kommunen er i overensstemmelse med lovgivningens krav”, skriver han.

Borgmester afviser, at den nye praksis har været i brug

Men Haderslev brugte aldrig de nye praksisregler, som byrådets Beskæftigelses- og Integrationsudvalg vedtog i august, så ingen borgere er gået glip af noget, de efter loven har krav på. 

Sådan er konklusionen på den kommentar, Haderslevs borgmester, Hans Peter Geil (V), har til beskæftigelsesministerens påpegning af, at kommunen har vedtaget noget, som strider mod loven.

Efter NB-Nyts interview med borgmesteren står det dog stadig ikke klart, præcis af hvem, og præcis hvornår, kommunen blev gjort opmærksom på, at den var på vej ud i lovovertrædelser. 

“Teksten var et politisk oplæg om, hvad vi har af muligheder. Det var en del af en dagsordenstekst fra august,” siger borgmesteren.

“Hovedsagen er, at vi har et overforbrug i forhold til offentlig forsørgelse. Det handler om at få folk tilbage på arbejdsmarkedet, og så har man beskrevet nogle muligheder over for udvalget, og nogle af de ting kunne så ikke lade sig gøre. Det var ikke lovligt, og sådan gør vi heller ikke. Vi agerer, som loven siger.”

Men blev oplægget ikke vedtaget?

“Det blev godkendt af udvalget, ja.”

Men så har man vel også administreret efter det? Forvaltningen skal vel gøre, som udvalget bestemmer?

“I dagsordensteksten står der nogle ting, ja, men man kan ikke bare tro, at vi så også handler og agerer efter den tekst. Den har stået i dagsordenen i august, men så siger nogen, at det kan man ikke.”

Hvornår bliver I opmærksomme på, at dette her, det kan man ikke?

“Der har været en diskussion, hvor ministeren var inde over for en måned siden, og så har vi prøvet at besvare hans brev.”

Altså for en måned siden. Men så er der vel blevet administreret efter de nye regler indtil da?

“Nej, det er ikke således, at der er udført ulovlige gerninger siden august. Der har været et samspil, for vores administration kender også loven, og man kan have mange politiske intentioner, men loven siger så noget andet.”

Men jeg forstod ikke helt, hvornår I bliver opmærksomme på, at I har vedtaget noget ulovligt?

“Jeg kan ikke svare på, hvordan sagen opstår. Politikere kender også ind imellem loven, og der er forskellige medlemmer af udvalget, som har forskellige holdninger. Men det var dog et enigt udvalg, vil jeg sige.”

Så hvad vil I nu svare ministeren?

“Vi vil tage det punkt for punkt og overbevise ham om, at vi selvfølgelig ikke administrerer i strid med loven, men at der er ting, som kan give anledning til misforståelser, og derfor har vi inviteret ham på besøg, så han kan tale med de medarbejdere, som rent faktisk administrerer reglerne. Kommunikationen mellem en kommune og en minister er ikke altid verdens bedste, og derfor er det langt bedre at tale sammen ansigt til ansigt.”