Del artiklen:
Model af Museet FLUGT.
Model af Museet FLUGT. - Foto: BIG

Crowdfunding på tværs af Danmark og Tyskland skal være med til at realisere museet FLUGT, der er tegnet af Bjarke Ingels og som har fået støtte fra den tyske Forbundsdag.

Af Lene Vind, [email protected]

Vardemuseerne, som står bag etableringen af FLUGT ved byen Oksbøl, oplever stor interesse fra private, der gerne vil hjælpe med at rejse midler til byggeriet af museet.

Derfor åbnes der nu op for private donationer gennem crowdfunding, hvor alle kan bidrage med alt fra nogle få kroner til flere tusinde.

”Som crowdfunder er man ikke kun med til at støtte et museumsbyggeri – man er med til at sikre formidlingen af et vigtigt stykke verdenshistorie,” siger Claus Kjeld Jensen, direktør for Vardemuseerne.

Læs også:
Den tyske Forbundsdag har bevilget 10 mio. kroner til museet FLUGT

Museet oplever en stor folkelig interesse for FLUGT, og ikke mindst fra tyskere, som kommer og spørger, hvordan de kan hjælpe med at realisere museet. 

“Det rører os meget, at folk gerne vil bidrage, og det giver vi dem nu en direkte mulighed for,” siger Claus Kjeld Jensen.

Museet FLUGT skal formidle fortællingen om danmarkshistoriens største flygtningelejr, der på sit højeste var Danmarks 5. største by. Derudover skal det rumme aktuelle internationale flygtningehistorier.

”Museet vil dokumentere flygtninges liv og lidelser efter krigens afslutning, ligesom den nyere tids flygtningesituation også vil blive formidlet. Museet bliver på den måde et sted for både nutiden og historien,” siger Detlev Rünger, ambassadør på den tyske ambassade i København.

Den tyske Forbundsdag besluttede i november 2019 at donere 1,3 mio. EUR – knap 10 mio. kroner – til projektet. FAKTA om det kommende museum FLUGT

  • Arkitekthuset BIG har tegnet museet FLUGT. Bjarke Ingels Group stod også bag publikumssuccesen Tirpitz i Blåvand.
  • I perioden 11. februar til 5. maj 1945 modtog Danmark cirka 250.000 tyske flygtninge fra krigens østfront, primært kvinder, ældre og børn.
  • I 1945 boede der på et tidspunkt 36.000 tyske krigsflygtninge i flygtningelejren nær Oksbøl, hvilket betød, at lejren i praksis var Danmarks 5. største by.
  • Etableringen af museet forventes at løbe op i omkring 100 millioner kroner, og cirka halvdelen af finansieringen er nu på plads.
  • Den tyske Forbundsdag har doneret 1,3 mio. Euro til projektet (9,75 mio. kr.).
  • Det er håbet, at museet slår dørene op i efteråret 2021.
  • Man kan deltage i crowdfundingen med et valgfrit beløb, og alle personer der har doneret, vil blive nævnt på en takkevæg, når museet står færdigt.
  • Man kan deltage i crowdfundingen ved at følge dette link: https://www.gofundme.com/f/flugt-refugee-museum-of-denmark