Del artiklen:
- Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

De pårørende skal ikke parkere familieansvaret hos det offentlige. I fremtiden vil der ikke være medarbejdere nok til at løse opgaver, som familien selv kan, mener Borgmester i Rudersdal Kommune, Jens Ive.

Af Steen Houmark, [email protected]

Ansvaret for at tage sig af de ældre og svage skal tilbage til familien og de pårørende. Sådan lød det lige op til jul fra borgmester i Rudersdal Kommune, Jens Ive i et indlæg i Berlingske.
Ifølge Jens Ive (V) skal de pårørende tage et større ansvar – vel at mærke et ansvar, som de ikke tager i dag.Han er godt opmærksom på, at det er et kontroversielt synspunkt – især i et velfærdssamfund som den danske, hvor borgerne har en lang række ydelser som retskrav.
Men nogen er nødt til at sige det, udtalte han lige op til jul.

Men hvor går grænsen mellem familiens og det offentliges ansvar?

”Ja, den diskussion kommer, både når det gælder hjemmehjælpen og på plejecentrene. Som nogle af vores centerledere siger, så skal de pårørende gøres opmærksomme på, at det ikke er noget hotel, deres ældre familiemedlem bor på. De bor i en lejlighed, og der tilbydes nogle ydelser. Men det at besøge sine pårørende, at hjælpe sin mor eller far, gå tur med dem og sørge for deres tøj og så videre – det er stadig et familieansvar. Det samme gælder i hjemmeplejen,” sagde Jens Ive til Berlingske.

På plejecentrene i Rudersdal Kommune oplever man ifølge Jens Ive (V), at familierne stempler ud, fordi det offentlige har påtaget sig opgaven.

Der skal stilles krav til de pårørende

I følge Jens Ive kan man sagtens udarbejde en kontrakt om fordelingen af ansvaret for pleje og omsorg mellem pårørende og medarbejdere.

Han sammenligner det med, når man skriver sit barn ind i skolen, hvor der også er nogle krav om, hvad skolen forventer af forældrene.

Selvom nogle vil opleve det som en forringelse af velfærdssamfundet, mener borgmesteren fra Rudersdal Kommune, at det er nødvendigt for at kunne løfte den store velfærdsopgave i fremtiden:

”Langt hen ad vejen bliver vi nødt til det som velfærdssamfund. Vi vil ikke i fremtiden have dygtige medarbejdere i et omfang, så vi kan bruge dem til det, som familie og borgere selv kan. Den serviceydelse tror jeg ikke, at vores samfund kan bære at skaffe medarbejdere til.”

Læs også:
Fri os fra at pårørende skal lave mad, gøre rent og pleje de ældre

Vi har behov for en debat om prioritering af velfærd

På den led peger han ned i behovet for, at vi får en substantiel prioriteringsdebat om hvad vi kan forvente af fremtidens velfærdssamfund. 

Jens Ive (V) ser et stort potentiale i at aktivere de frivillige i lokalområdet. De frivillige kan f.eks. bidrage med opringning til de ældre om morgenen, for at høre hvordan det går, gåture med de ældre eller tage rundt og læse højt for dem.

På spørgsmålet om, hvorvidt borgere, der har betalt skat igennem hele deres liv, ikke har krav på, at det offentlige tager sig af dem i alderdommen, lyder svaret fra Rudersdals borgmester:

”Det er der ganske givet nogen, der vil sige. Men vi skal også være realistiske. Hvad kan vi klare i vores samfund? Det er en diskussion om ressourcer, men også om, hvad vi skal bruge hinanden til.”