Del artiklen:
Hjørring borgmester Arne Boelt inviterer social- og indenrigsminister til Hjørring, så kun kan møde virkeligheden ude i de danske kommuner, og forstå hvorfor det koster 250 millioner at opfylde hendes velfærdsønsker bare i Hjørring Kommune.
Hjørring borgmester Arne Boelt inviterer social- og indenrigsminister til Hjørring, så kun kan møde virkeligheden ude i de danske kommuner, og forstå hvorfor det koster 250 millioner at opfylde hendes velfærdsønsker bare i Hjørring Kommune.

Ministerens krav om lokal velfærd vil ifølge borgmester koste 250 mio. kr. alene i Hjørring Kommune.

Af Arne Ullum, [email protected]

Der var næppe mange i den store kongressal i Aalborg, som ikke tænkte på Hjørrings borgmester Arne Boelt (S), da social- og indenrigsminister Astrid Kragh i sin tale krævede, at kommunene holder op med at nedlægge små institutioner.

Arne Boelt er nemlig en af de borgmestre, som har lukket institutioner i forbindelse med sparerunder – og har måttet lægge ryg til massiv kritik fra lokale borgere og kommunens Ældreråd for at gøre det.

Men grunden har i alle tilfælde været økonomisk pres.

“Jeg åbner da gerne et plejecenter, eller for den sags skyld en skole eller to, men når jeg er gået den anden vej, så er det fordi, jeg ikke kan finansiere det – det er umuligt,” siger Arne Boelt.

“Det næste jeg begynder at stå i, er mangel på arbejdskraft. Det begynder vi også at få problemer med, og så bliver det endnu sværere at have mange små enheder.

Nu kommer der minimumsnormeringer, som vi ikke helt kender endnu. Men hvis du har mange små institutioner, så bliver det svært at håndtere den løsning også.”

Hvis jeg var borger i Hjørring, så ville jeg tænke, at her står en socialdemokratisk minister og siger, at min borgmester har truffet en helt skæv beslutning ved at lukke et lille plejehjem?

“Sådan tænkte jeg også. Da jeg sad derinde, så tænkte jeg på den overskrift, der engang var i Ekstra Bladet, som lød: ‘Jorden kalder Helle’ (Thorning-Schmidt, red.). Jeg tror ikke helt, man er opmærksom på, hvordan forholdene er ude i de kommuner, man taler om.”

Social- og indenrigsministeren ville efter sin tale ikke svare på, hvordan kommunerne skal skaffe penge til at holde de små institutioner i live, og det er Hjørring-borgmesteren meget kritisk overfor.

“Det er jeg træt af. Jeg har svært ved at se, hvordan vi kan gøre det, hun siger, uden at jeg skal have rigtig mange penge i en udligningsreform, ” siger Arne Boelt.

“Jeg tænker, at jeg skal have 250 millioner mere, end jeg får i dag. Det er svimlende mange penge, hvis jeg skal leve op til det, som hun siger.”

Han ryster også på hovedet af social- og indenrigsministerens udtalelser om, at udligningsreformen skal stille alle kommuner lige:

“Det er tæt på, at det ikke kan lade sig gøre, det hun siger med, at vi skal have lige vilkår og sætte velfærden først. Og at vi så samtidig skal have det ude i landsbyerne. Til sidst i talen sank jeg længere og længere ned i stolen og tænkte: Det bliver dyrt det her, Astrid Krag.”

Arne Boelt foreslår i stedet ministeren at vende diskussionen om:

“Det ville være fedt, hvis hun ville komme op til mig og spørge, hvad det vil koste at lade være med at lukke et plejecenter? Hvis jeg så kunne få lov at regne på det og lægge tallet på hendes bord, så kunne vi måske begynde at tilnærme os en fælles virkelighed.”