Del artiklen:
Mogens Gade fra Jammerbugt forudser, at kommunen må lukke flere små institutioner, hvis ikke der kommer flere penge.
Mogens Gade fra Jammerbugt forudser, at kommunen må lukke flere små institutioner, hvis ikke der kommer flere penge. - Foto: Arne Ullum

Jammerbugt Kommune har kun undgået lukning af lokale institutioner de seneste år ved at køre med underskud. Uden flere penge kan kommunen ikke leve op til ministerens krav, siger borgmester.

Af Arne Ullum, [email protected]

Også Jammerbugt har måttet lukke små institutioner for at få kommunens økonomi til at hænge sammen, og uden flere penge vil man blive nødt til at fortsætte med at lukke.

Det siger Mogens Gade, borgmester i Jammerbugt kommune (V), som kommentar til social- og indenrigsminister Astrid Krags ønske om at bevare lokale intistutioner.

“Til at begynde med var vi nødt til at lukke lokale institutioner for få økonomien til at hænge sammen. Nu har vi så fået en bedre økonomi, og så har vi forsøgt at bevare en decentral struktur,” siger Mogens Gade.

“Men det er klart, at den økonomi, vi har nu, ikke kan løfte en decentral struktur, der generer underskud år efter år, så den tankegang, vi fik præsenteret i talen (ministerens tale,. red.), at man bare kan fastholde de nære institutioner, det er jo en utopisk tankegang, Det kan vi i  hvert fald ikke i Jammerbugt Kommune med den økonomi, vi har i dag.”

Hvis ikke der kommer flere penge i udligningsreform, så må må Jammerbugt Kommune også lukke små institutioner?
“Det er der slet ingen tvivl om. Lige nu er vi ved at kigge på vores strukturer inden for plejecentre, skoler og dagtilbud. Det er klart, at hvis vi ikke får nogle penge her – og der er jo mange kommuner, som har lavet budget på baggrund af en tro på, at der kommer en udligningsreform – så får det store konsekvenser for borgerne også i forhold til organiseringen decentralt.”

Hun er ude af takt mede virkeligheden’
Derfor er Jammerbugt-borgmesteren meget kritisk over for ministerens budskab – også hendes udtalelse om, at udligningsreformen skal stille kommunerne helt lige – hvad dagens udligningsordning ikke gør.

“Jeg er bange for, at hun er ude af takt med den virkelighed, der er uden for murene. Det er sådan en mangel på fingerspidsfornemmelse for, hvordan virkeligheden er. Men jeg ville da ønske, at det blev sådan. Det er da et ønskescenarie for kommuner som vores, at vi kan få lige vilkår at drive kommune under. Det har vi da aldrig drømt om, men kan ministeren bringe os det, så vil jeg gerne være med til at bære hende rundt på skjolde. Men fuldstændig udligning – det får vi jo ikke. Det er ikke realistisk.”

Præcisering 9.1. 2020: Ordet krav er ændret til ønske vedr. ministerens holdning til at bevare lokale institutioner, idet der ikke formelt er tale om et krav.