Del artiklen:
- Foto: Henning Baggerr, Ritzau

Gode faglige debatter om væsentlige velfærdsudfordringer prægede KØF, men Social- og indenrigsminister Astrid Krag`s tale efterlod landets borgmestre hovedrystende

Af Steen Houmark, [email protected]

Kommunaløkonomisk forum (KØF) blev afholdt i sidste uge, men hvad var egentligt indtrykket og hvad fik deltagerne med hjem?

Den samlede overskrift for KØF-2020 var Velfærd til debat – forventninger og muligheder, hvilket man roligt kan kalde en bred overskrift, men ikke desto mindre væsentlig.

NB-Nyt har her samlet et mindre udsnit af udtalelser og oplevelser fra KØF

Velfærdsområdet kalder Astrid Krag

Traditionen tro var regeringen repræsenteret med en minister og i år var det så Social- og Indenrigsminister Astrid Krag (S), der om torsdagen holdt tale til de godt 1200 deltagere.

Hovedrysten, stilfærdig undren og sarkasme var nogle af de følelser, som Astrid Krag efterlod sig, da hun torsdag på kommunernes økonomiske topmøde bogstaveligt kom flyvende ind og afleverede en tale, som både faktuelt og politisk ifølge borgmestrene var uden kontakt med virkeligheden ude i det kommunale Danmark.

Inden nogen borgmestre kunne nå at vende et ord med ministeren, var hun på vej tilbage med flyveren til København.

Og heller ikke journalist Arne Ullum fra NB-Økonomi kunne få noget svar på, hvor de mange ekstra penge til den nære velfærd skulle komme fra.

Oplevelsen fik nogle borgmestre til at mindes den berømte overskrift i Ekstra Bladet ‘Jorden kalder Helle’  den tidligere socialdemokratiske statsminister, Helle Thorning Schmidt.

Årsagen til hovedrysten i Aalborg var, at ministeren fremhævede et lille plejehjem i Fårup ved Randers, som idealet for det, hun kaldte “nærhedsfordelen” i velfærd. Ministeren erkendte åbent, at det er dyrere at opretholde små plejehjem som det i Fårup, men den forhold blev i talen overskygget af de ældres glæde ved hønsegården, som den lokale daginstitution passer. Og der var ikke et ord om, hvor de mange penge til den nære velfærd skulle komme fra.

Læs også:
Kommentar: Aalborg kalder Astrid Krag

Bemærkelsesværdig tale i en længere række af taler, hvor ministeren efterlader deltagerne i tavs undren

Talen var bemærkelsesværdig i rækken af ministertaler på KØF, hvor ministeren virkede dårligt forberedt eller ude af trit med dem hun holdt tale for. Det er nemlig desværre kun en i rækken af taler, hvor Astrid Krag blænder ved enten ikke at tage dem hun besøger alvorligt eller har sat sig ind i det faglige stof, der matcher konferencen hun besøger.

På efterårets handicap- og psykiatrikonference formåede hun på ti minutter via en skypeforbindelse at efterlade deltagerne i tavs undren, ved at hun i et audienslignende setup oplæste regeringens vision for det specialiserede område.

Læs også:
Ministeren afsatte ti minutter til handicap og psykiatri

Tilsvarende formåede hun ikke på socialchefernes årsmøde at besvare et relativt simpelt spørgsmål om den nye hovedlov på beskæftigelses- og socialområdet til én ny lov – en hovedlov.

Hun indtog den holdning at det var et nørdet projekt som Ekstra Bladet  næppe ville rydde en forside på og med store bogstaver og skrive:

“Regeringens første succes! De har gennemført én plan, én indgang og én fælles administration af borgerens sag.”

Læs også:
Fremtidens velfærd: Udvikling eller afvikling?

Et veltilrettelagt program, der spændte fra specialiserede indsatser, opgaveglidning fra sygehusvæsnet og til bærdygtighed i indkøb

Det faglige indhold på KØF fik til gengæld en god modtagelse blandt dem NB-Nyt har talt med

”KØF har i år haft et stort fokus på børneområdet; både kvalitet i dagtilbud og udgiftsstigninger på det specialiserede børneområde. Der var mange gode indlæg,” Siger Anne Vang der er direktør i Ballerup Kommune og formand for Børne og kulturchefforeningen og fortsætter.

”Jeg bed især mærke i Lotte Jensens (Direktør i VIVE. red) pointe om, at vi hverken ved nok om hvorfor flere og flere børn får brug for specialiserede indsatser. Hun efterlyste mere viden og mere samtale på tværs af fagligheder på området. Det er jeg helt enig i.” udtaler Anne Vang.

Charlotte Markussen der er social- og sundhedsdirektør i Høje Tåstrup og bestyrelsesmedlem i Socialchefforeningen havde også en god oplevelse.

For hende var det godt at KL have produceret en Momentum-undersøgelse som endelig dokumenterer, at kommunerne løbende overtager opgaver fra det regionale sundhedsvæsen.

” Professor Jes Søgaard havde i sit oplæg en vigtig pointe ift, at kommunerne fremover skal have politiske aftaler om planlagt og finansieret opgaveoverdragelse, så der ikke sker en udhulning af de kommunale budgetter på bl.a. sygeplejeområdet. Vi kan ikke vente flere år på en sundhedsreform.” siger hun.

På KØF deltog også en række interessorganisationer

Markedschef Morten Jung fra Dansk Erhverv var godt tilfreds med den status forskningsdirektør ved VIVE, Torben Tranæs gav på KØF, hvor han ved gennemgangen af den generelle økonomiske situation konkluderede at uagtet det går godt i DK, så er der stort behov for at vi ser på andre nye måder at gøre tingene på. 

”Produktiviteten i service halter efter udviklingen i produktivitet i industrien – og i den kontekst passer et øget offentligt-privat samarbejde jo fint ind i billedet.” udtaler Morten Jung

Tilsvarende tilfredshed kom til udtryk hos Lars Bech Jørgensen, der er fagleder i Offentligt-Privat Samarbejde hos Dansk Industri, da han kommenterede en ”Break out-session” om bæredygtighed og bundlinje.

”At bæredygtige indkøb ikke nødvendigvis behøver at koste mere, bare fordi det er grønt. Det tror jeg, var en øjenåbner for flere” siger Lars Bech Jørgensen, der er fagleder i Offentligt-Privat Samarbejde hos Dansk Industri.

Læs også:
Kommunaløkonomisk forum i indkøbsperspektiv