Del artiklen:
Lederen af undervisningen og lederen af fritidsdelen det samlede ledelsesansvar på tværs af skole, SFO og klub. Alligevel er der stor forskel på den løn, de to får. (Arkivfoto)
Lederen af undervisningen og lederen af fritidsdelen det samlede ledelsesansvar på tværs af skole, SFO og klub. Alligevel er der stor forskel på den løn, de to får. (Arkivfoto) - Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

En massiv lønforskel for to ledere på en skole i Esbjerg Kommune med samme funktion og ansvar har fået fagforbund op i det røde felt.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

Jobbeskrivelsen og ansvaret er det samme, og til daglig er de fælles om at lede en afdeling af en skole. Men så hører ligheden op for ledere af de enkelte afdelinger på skolerne i Esbjerg.

Undervisningen styres af en pædagogisk leder, som er uddannet lærer, mens fritidsdelen har en leder med pædagogbaggrund. Selv om de har et fælles ansvar for at drive afdelingen, får lederen af undervisningen 80.000 kroner mere om året end kollegaen, der har sit hovedansvar i fritidsdelen, skriver Børn&Unge nyheder fra BUPL.

Den forskelsbehandling har fået BUPL til at føre sagen op på det højeste niveau, så det nu er en såkaldt ’interessetvist på niveau 4’. Det er første gang, at fagforbundet tager en konflikt til så højt et niveau.

Det betyder, at man, efter i to år at have forsøgt at finde en løsning, nu mødes i et såkaldt paritetisk nævn. Nævnet består af to repræsentanter fra BUPL, to fra Kommunernes Landsforening (KL) og en opmand.

Signalerer mindreværd

BUPL-formand Elisa Rimpler har svært ved forstå Esbjerg Kommune.

“Det er godt, at Esbjerg Kommune har indført flerfaglig ledelse og anerkender, at lærere og pædagoger bidrager med hver sin faglighed. Men det er uforståeligt, at kommunen går imod sine egne værdier og betaler mindre til de ledere, som er uddannede pædagoger. Det sender et signal om, at deres arbejde er mindre værd,” siger hun.

Udgangspunktet for sagen er, at Esbjerg Kommune indførte en ny ledelsesstruktur på skoleområdet, så en skoleleder har ansvaret for skoler på flere matrikler. I den enkelte afdeling har lederen af undervisningen og lederen af fritidsdelen det samlede ledelsesansvar på tværs af skole, SFO og klub.

Og skolerne mener det seriøst med det fælles ansvar. I et jobopslag til to lederstillinger, der skal besættes til marts, skriver en skole:

’Vi ønsker, at vores to nye ledere skal dele lederskabet og i fællesskab lede skole og SFO. Selvfølgelig vil mange ledelsesopgaver blive fordelt, men vi mener det alvorligt, når vi siger, at matriklen skal ledes i fællesskab.’

Alligevel skal den ene leder have 80.000 kroner mere i årlig løn end den anden.

‘Det handler om funktioner – ikke uddannelse’

Jonna Jul Gudmundsen, formand for BUPL Sydjylland, har gennem de seneste to år stået i spidsen for forhandlingerne med Esbjerg Kommune. 

Hun fortæller, at modpartens hovedargument er, at lønforskellen er kulturelt betinget: Der er tradition for at lærere får højere løn end pædagoger. Det er dog kommunen selv, der har beskrevet ledernes funktioner, og de to beskrivelser er helt ens, fortæller hun.

“Det handler ikke om uddannelse, men funktioner. Beskrivelserne af deres funktioner er fuldstændig identiske, men lønnen er vidt forskellig. Det går ikke,” siger hun.

Jonna Jul Gudmundsen ville gerne have landet sagen langt tidligere, men som den har udviklet sig, er det rigtigt at tage den til et højere niveau i systemet, mener hun.

“Det er vigtigt, at vi tager fat i alle de sager, vi har, og følger dem helt til dørs. Det handler ikke om, at vi er stædige, men om at Esbjerg Kommune har nogle dårlige argumenter,” siger hun.

Håber på en løsning

Elisa Rimpler skal selv være den ene af to repræsentanter for BUPL, der skal mødes med KL og en opmand, når sagen skal afgøres. Hun håber på en fælles løsning.

“De andre i nævnet kan forhåbentlig se, at de pædagogiske lederes arbejde skal understøttes med en retfærdig aflønning. Det støtter vi op om for vores ledere og alle andre medlemmer i øvrigt, ” siger hun.

KL vil på nuværende tidspunkt ikke kommentere sagen. Det er endnu ikke besluttet, hvornår parterne mødes, men det sker formentlig i løbet af de næste to måneder.