Del artiklen:
Rødovres borgmester, Erik Nielsen, er kendt som
Rødovres borgmester, Erik Nielsen, er kendt som "Smeden fra Rødovre", men det bliver formentlig frivilligt arbejde, der vil være i fokus, når han 31. marts træder tilbage fra borgmesterposten i Rødovre. - Foto: Bjarke Maccarthy/Socialdemokrati/Ritzau Scanpix

Gennem 25 år har Erik Nielsen været borgmester i Rødovre, men 31. marts er det slut. ‘Det er godt for både mig og borgerne’.

Af Ritzau,

Rødovres borgmester, socialdemokraten Erik Nielsen, træder tilbage.

31. marts er tiden som borgmester slut. I stedet vil viceborgmester Britt Jensen (S) blive indstillet som afløser, oplyser Rødovre Kommune.

Erik Nielsen fastslog allerede sidste år, at han var i gang med sin sidste periode som borgmester efter at have siddet på posten i 25 år.

Det er en af de længste borgmesterperioder i Danmark. Kun Gentoftes Hans Toft (K) har haft borgmesterkæden længere.

Erik Nielsen forlader Rødovre som en socialdemokratisk højborg. Ved det seneste kommunalvalg i 2017 fik Socialdemokratiet et flertal på 11 ud af 19 mandater i kommunalbestyrelsen.

I alt 4.996 borgere i Rødovre stemte personligt på Erik Nielsen, der dermed blev valgets største stemmesluger i kommunen.

En historie om en borgmesterbil er uden betydning

I den seneste tid har der dog også være kritisk fokus på Erik Nielsen. Ekstra Bladet har skrevet, at selv om Erik Nielsen har under en kilometer til arbejde, har han alligevel anskaffet sig en borgmesterbil i form af en eldrevet Mercedes, som han benytter til og fra job.

Det strider mod reglerne, fastslog Social- og Indenrigsministeriet, fordi bilen er en tjenestebil.

Læs også:
Minister kalder borgmesters bilbrug mærkeligt

Det har ikke haft betydning for beslutningen, at Ekstra Bladet den senere tid har sat kritisk fokus på anskaffelsen af en borgmesterbilen.

– Jeg ville være utrolig tyndhudet, hvis det skulle være årsag til, at jeg skulle stoppe.

– Det er derimod en langstrakt beslutning, og jeg tror, det er godt for borgerne, for mit parti og for mig selv. Det er på tide at lade en ny komme til, når der til foråret skal lægges budget for 2021, siger Erik Nielsen.

Sagen bliver på nuværende tidspunkt undersøgt i Ankestyrelsen. Rødovre Kommune har også selv rettet henvendelse til styrelsen for at komme tvivlen om ordningen til livs.

Men der er “ikke fugls føde på den historie”, fastslår Erik Nielsen.

– Som både borgmester og KL-formand har jeg været udsat for en del i årenes løb, så det her er ikke noget, der kan få mig til at træffe beslutninger af denne karakter.

– Det har selvfølgelig påvirket mig, og det er ikke heldigt, at man ligger på lur i buskene udenfor min dør for at tage billeder, men jeg har prøvet værre, fortæller borgmesteren.

Svært at udpege højdepunkter

Han har svært ved at udvælge ét politisk højdepunkt fra sin tid som borgmester, der tog sin begyndelse i 1994.

Han glæder sig dog over særligt to ting.

– Det største problem var, at jeg skulle rette op på økonomien og få sikret et omdømme, som gjorde, at der var vækst i vores kommune. De to ting er jeg lykkedes med, siger han.

Selv om Erik Nielsen giver borgmesterkæden videre til foråret, kommer han ikke til at kede sig.

– Der er en del ting, jeg ikke har fået gjort. Jeg skal læse nogle bøger, fundere over tilværelsen, og så skal jeg formentlig i gang med noget frivilligt arbejde, kunne jeg forestille mig.

Blå bog: Maskinarbejderen bar borgmesterkæden i 25 år

Navn: Erik Bent Nielsen.

Alder: 66 år.

Nationalitet: Dansk.

Uddannelse:
Maskinarbejder. Erik Nielsen begyndte i 1969 som arbejdsdreng hos Richard Jensens Enke og var i smedelære gennem 4,5 år. Herefter arbejdede han hos blandt andre Dameca Hospitalsudstyr A/S og Lindinger Agro Co.

Karriere:
1978-1986: Maskinarbejder i Atlas-Danmark.

1986-1994: Beskæftigelseskonsulent i Rødovre Kommune.

1989: Stillede op til kommunalvalget og blev valgt ind i byrådet i Rødovre. Blev senere gruppeformand, viceborgmester og medlem af Økonomiudvalget.

1994-2020: Borgmester for Socialdemokratiet i Rødovre Kommune.

Erik Nielsen har haft en lang række tillidshverv gennem årene, blandt andet som formand for Kommunernes Landsforening (KL) fra 2012 til 2014, Kombit, Kommunekredit og Team Danmark.

Privat:
Erik Nielsen er gift med Anne Willer. De har tilsammen tre voksne børn og to børnebørn.

I sine unge dage spillede Erik Nielsen ishockey. Han var i ti år målmand på førsteholdet i Rødovre Ishockey Klub, hvor han var med til at vinde Rødovres første danmarksmesterskab.

Kilder: Socialdemokratiet i Rødovre, TV2 Lorry.

jornns /ritzau/