Del artiklen:
"Jeg bliver presset af alle mulige, der vil bruge mine penge, som jeg har for lidt af. Og det er endda min politiske kollega." Siger Borgmester Arne Boelt (S) - Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

17 kommuner dropper klippekortsordningen for ældre og det møder kritik fra Christiansborg, der ikke forstår kommunernes prioritering. Ifølge Borgmester Arne Boelt bliver kommunerne presset af borgens manglende praksiserfaring.

Af Steen Houmark, [email protected]

Hver femte kommune har droppet ordningen, hvor beboere på landets plejehjem har haft ret til en halv times ekstra hjælp om ugen. Det kan bruges på et ekstra bad, en tur til frisøren, en cykeltur eller noget andet efter eget ønske.

Det fremgår af et folketingssvar fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), der er skuffet.

Normalt er det sådan, at den der betaler for musikken bestemmer også, hvad der skal spilles. Klippekorts ordningen for landets ældre blev indført på basis af central puljemidler, hvor der var et krav til kommunerne om hvad pengene skulle bruges til. Nu er puljen væk og pengene fordeles uden specifikke krav via bloktilskuddet.

Christiansborg blander sig i kommunalt selvstyre

Men forventningerne fra Christiansborg politikere er de samme, selvom om flere kommuner vælger at prioritere anderledes inden for rammen af det kommunale selvstyre.

På Christiansborg er Dansk Folkeparti et af de partier, der er oprørte over, at så mange kommuner prioritere pengene anderledes.

Her kalder man det en skændsel.

” Det er en klar forringelse for mange ældre. Det er faktisk en skændsel.”

“Når kommunerne nu i stedet får pengene på det såkaldte bloktilskud og frit kan råde over, hvad de bruger dem til, ja så forsvinder de fra ældreområdet,” skriver formand Kristian Thulesen Dahl (DF) i sit ugebrev. 

Ordningen for klippekort blev i 2017 og 2018 finansieret med 380 millioner kroner årligt, som VLAK-regeringen og støttepartiet DF afsatte i finansloven målrettet det eksakte formål.

Siden er pengene indgået som en del af bloktilskuddet. Derfor bestemmer kommunerne nu selv, om de vil bruge pengene til andre formål.

Læs også:
Minister opfordrer kommuner til at frede klippekort til ældre

Kommunerne fanges i en bermudatrekant, når centrale puljefinansierede projekter har succes

Historien om klippekortsordningen er den gamle fortælling om, hvordan man fra centralt hold politisk booster en specifik efterspørgsel via centrale puljeordninger. Der er ikke tale om direkte indblanding fra borgen, men en incitamentsøvelse hvor kommunerne stimuleres til at afprøve og iværksætte nye tiltag fordi der følger midler med, der ikke belaster den eksisterende økonomi væsentligt.

Nu er puljen til ordningen væk og det er her man på borgen kan iagttage i hvilken grad projektet lykkedes. Ikke overraskende falder nogen fra, hvilket straks får projektets disciple til at råbe “vagt i gevær”.
Ministeren forstår ikke kommunernes prioritering

Sundhedsministeren er blevet kaldt i samråd af Dansk Folkeparti. Han har selv lagt ud med at kræve en forklaring fra de 17 kommuner.

“Medmindre kommunerne har igangsat lignende kvalitetstiltag på plejehjemmene, så står jeg meget uforstående over for, at der er kommuner, der ikke har prioriteret at videreføre klippekortet,” skriver ministeren i folketingssvaret.

En af de kommuner, der har afskaffet klippekortet til ældre, er Hjørring.

Socialdemokratisk borgmester bander over sin politiske kollega på borgen

Ifølge borgmester Arne Boelt (S) har det været nødvendigt. Det skyldes, at kommunen, der er en af landets økonomisk trængte, har brugt pengene på en ekstra nattevagt på et plejehjem, så der er to ansatte

“Jeg bliver presset af alle mulige, der vil bruge mine penge, som jeg har for lidt af. Og det er endda min politiske kollega, der har en lang, lang karriere på en skolebænk, men kraftedeme ikke har været ude i det praktiske.” siger han til Ritzau

“Det er en barsk kommentar, men jeg er så presset, hvad helvede skal vi gøre,” siger Arne Boelt om partikammeraten.

Han peger på, at Hjørring i denne uge tabte en sag ved Ankestyrelsen. Han tolker dommen således, at kommuner kun må bruge fasttilknyttet personale på plejehjem i stedet for vikarer eller hjemmepleje.