Del artiklen:
Den socialdemokratiske regerings forslag til udligningsreform er især en fordel for socialdemokratiske kommuner. Det viser en ny opgørelse.
Den socialdemokratiske regerings forslag til udligningsreform er især en fordel for socialdemokratiske kommuner. Det viser en ny opgørelse. - Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Borgerlige kommuner kommer til at betale for udligningsreformen, mens kun lidt under hver tredje socialdemokratiske kommune bliver ramt. Se tallene her.

Af Arne Ullum, [email protected]

Der er betydeligt flere borgerlige kommuner end socialdemokratiske, som står til at tabe på regeringens forslag til reform af udligning. Blandt kommuner med en borgmester fra Venstre eller Konservative står 21 ud af 45 (47 procent) til at tabe på reformen. Blandt de socialdemokratiske kommuner er det kun 14 ud af 47 (30 procent).

Det fremgår af en opgørelse, som NB-Økonomi har foretaget på baggrund af de tal, regeringen fredag eftermiddag offentligjorde om de enkelte kommuners tab og gevinst.

Opgør man det gennemsnitlige tab blandt borgerlige kommuner, ser det også værre ud for dem end de socialdemokratiske kommuner. Konservative kommuner taber i gennemsnit 0,42 procent (målt i andel af beskatningsgrundlaget). Det tilsvarende tal for Venstre-kommunerne er 0,36 procent, mens det for de socialdemokratiske kommuner er 0,25 procent.

Venstres politiske ordfører Sophie Løhde siger, at hun ikke er overrasket over, at de borgerlige kommuner rammes hårdere end de socialdemokratiske.

“Det tog ikke lang tid at få den mistanke, når man så ud over Danmarkskortet. Der er nogle skævheder i regeringens udspil, som ret entydigt favoriserer S-borgmestre,” siger hun til NB-Økonomi.