Del artiklen:
De fleste låner bøger på biblioteket, men i Bagsværd kan du også låne et kunstværk i form af en græscykel.
De fleste låner bøger på biblioteket, men i Bagsværd kan du også låne et kunstværk i form af en græscykel. - Foto: Matilde Haaning / Statens Kunstfond

Skulle det nu være kunst? Værebro Bibliotek i Bagsværd har fået et nyt kunstværk – en græscykel, som kan lånes med et lånerkort på samme vilkår som en bog.

Af Lene Vind, [email protected]

Statens Kunstfond har købt et nyt mobil kunstværk, som kunstnergruppen N55 har skabt.

Konceptet med kunstværket er, at man låner det på biblioteket – selvom det er en græscykel. Dernæst træder man i pedalerne og kører ud i byen til et sted, hvor man har lyst til at lave en park. Og hvorfor ikke invitere sin nabo eller ven på en picnic?

Lav din egen park

Værket, der en hybrid mellem en cykel og en park, har Statens Kunstfond udlånt til Værebro Bibliotek og dermed til borgerne i området. Værket giver alle mulighed for at skabe en grøn plads i byrummet lige der, hvor man vil og når man vil.

Med cyklen får låneren en indflydelse på, hvordan lokalområdet bruges og hvordan cyklen indgår i byens udtryk. Når cyklen er parkeret og benene er slået ned, opstår et lille stykke grønt, hvor låneren kan invitere andre til at være med i den lille ‘park’.

Det mobile kunstværk hedder oprindeligt Parkcycle Swarm, og er skabt af det københavnske kunstkollektiv N55 i samarbejde med Rebar, et kunst- og designkollektiv med base i San Francisco. N55 blev dannet i 1996. Kunstnerkollektivet bygger systemer og strukturer af alt fra stole og andre genstande, der kan bruges direkte i hverdagen og giver adgang til andre, mere bæredygtige leveformer med særligt fokus på at dele.

Cyklen er blevet døbt Græscyklen og holder til på Værebro Bibliotek, men lige nu er den i garage og har vinterpause, indtil det bliver forår, hvor det igen bliver muligt at komme ud og rulle på asfalten.