Del artiklen:
En ændring af Aalborgs mellemformstyre vil indskrænke de enkelte udvalgs indflydelse og give kommunaldirektøren alt for meget at lave, mener rådmand Hans Henrik Henriksen. (Arkivfoto)
En ændring af Aalborgs mellemformstyre vil indskrænke de enkelte udvalgs indflydelse og give kommunaldirektøren alt for meget at lave, mener rådmand Hans Henrik Henriksen. (Arkivfoto) - Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

En ny kommunal styreform til landets fire største byer vil indskrænke udvalgenes magt, mener Hans Henrik Henriksen (S), by- og landskabsrådmand i Aalborg Kommune.

Af NB Medier

En ny kommunal styreform til landets fire største byer vil indskrænke udvalgenes magt, mener Hans Henrik Henriksen (S), by- og landskabsrådmand i Aalborg Kommune.

Regeringens forslag om at ændre styreformen i landets fire største kommuner møder nu modstand fra egne rækker.

Det skriver Politiken Byrum.

Aalborg Kommunes socialdemokratiske by- og landskabsrådmand, Hans Henrik Henriksen, mener ikke, at Aalborg vil spare en krone på ændringen.

Til gengæld vil den medføre dårligere politikudvikling, frygter han.

“Jeg rynker pandebrynene lidt ved det, fordi vi bryster os af, at vi har en styreform, der fungerer,” siger Hans Henrik Henriksen til Politiken Byrum.

Læs også:
Regeringen vil ændre styreform i landets fire største byer

En ændring af Aalborgs mellemformstyre vil indskrænke de enkelte udvalgs indflydelse og give kommunaldirektøren alt for meget at lave, mener Hans Henrik Henriksen.

“Kommunaldirektøren har seks andre fagforvaltninger plus borgmesterens forvaltning, så fagligheden bliver rykket ned på dagsordenen,” siger rådmanden og tilføjer:
“Der er 18.000 medarbejdere i Aalborg og snart 220.000 indbyggere. Det er jo en kæmpe koncern.”

Rådmand: Vi er voksne nok ude i kommunerne

Den mest synlige forskel på styreformen i de fire største byer sammenlignet med resten af landets kommuner, er, at de enten har fagborgmestre (København) eller rådmænd (Aarhus. Odense og Aalborg) som politiske ledere af de forskellige forvaltninger. 

Derfor refererer by- og landskabsdirektøren i Aalborg Kommune til den politisk valgte rådmand, Hans Henrik Henriksen.

Regeringen lægger op til at beholde fagborgmestre og rådmænd, men mindske deres magt. Sagsgangen skal ændres, foreslår regeringen, så en forvaltningsdirektør fremover refererer direkte til kommunaldirektøren i stedet for fagborgmesteren eller rådmanden. 

Det vil sammenlagt spare de fire kommuner “på den gode side af en kvart milliard kroner”, som kommunerne kan beholde, skriver regeringen i sit forslag.

Hans Henrik Henriksen råder i stedet sine partifæller i regeringen til at lytte til kommunerne.

“Jeg synes, man skal tage en dialog med kommunerne om det her, inden man laver en central vedtagelse. Ellers skal man respektere det kommunale selvstyre. Vi er voksne nok til at bestemme det ude i kommunerne”« siger Aalborg-rådmanden.