Del artiklen:
- Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix

Københavns Professionshøjskole søsætter kampagne for tiltrække unge, varme hænder til en branche, hvor antallet af ansøgere til pædagog- og sygeplejerskeuddannelsen har været faldende siden 2015.

Af Steen Houmark, [email protected]

Uddannelses- og Forskningsministeren, Ane Halsboe-Jørgensen (S) har tidligere over Kristelig Dagblad udtrykt bekymring for den faldende interesse for pædagog- og sygeplejerskeuddannelsen.

Men nu søsætter Københavns Professionshøjskole en ny rekrutterings kampagne frem mod det kommende studie år under budskabet:

‘Det er ikke HVAD, du vil være. Men HVEM du vil være det FOR’

Flere børn, flere ældre og færre varme hænder

Det er absolut ikke for tidligt, at professionshøjskolerne begynder at kæmpe for at få unge ind i branchen for varme hænder.

Tal fra KL viser nemlig, at vi op mod 2025 vil have en stigning på 53.000 i alderen 0-5-årige, svarende til op mod 500 flere daginstitutioner.

Tilsvarende viser tal fra Danmarks Statistik, at gruppen af over 80-årige forventes at vokse med 150.000 personer i løbet af de næste ti år svarende til 58 procent flere end i dag.

Det skal bl.a. ses i perspektiv af, at FOA’s fremskrivning fra 2018 viser, at der i 2028 kommer til at mangle 41.001 ansatte inden for sosu-området i landets kommuner.

Kampagnevideo på YouTube og åbent hus er første skridt

Kampagne bygger bl.a. på en video, som er lagt på YouTube, der skal vise, hvor afhængige vi er af fagprofessionerne inden for velfærd. Målet med kampagnen for Københavns Professionshøjskole er på den korte bane, at få mange besøgende til Åbent Hus-arrangementerne i uge 9.

På den lidt længere bane handler det om at tydeliggøre den store forskel, som studerende på velfærdsuddannelserne gør for hele samfundet, fortæller rektor Stefan Hermann fra Københavns Professionshøjskole.

“Vores professioner er kendetegnet ved, at man næsten altid er noget for nogen. Alle kender os og har brug for os gennem hele livet. Derfor har vi i denne kampagne vendt kameraet om for at vise, hvor mange mennesker vores færdiguddannede egentlig vil gøre en forskel for”, siger Stefan Hermann.

Rektor: Vi uddanner rygraden af samfundet

Der er ifølge Stefan Hermann en stigende tendens i vores samfund til at fokusere på, hvad børn og unge skal blive til. Mange unge føler et pres for hele tiden at skulle præstere – og de må ikke “spilde deres snit” ved at søge ind på en uddannelse som ergoterapeut, lærer eller pædagog.
 
“Vi møder ofte studerende på f.eks. læreruddannelsen og pædagoguddannelsen, der føler, at de skal forsvare deres uddannelsesvalg over for omverdenen. Vi taler altså om to af Danmarks absolut vigtigste uddannelser. Det er bekymrende”, siger Stefan Hermann.

Professionshøjskolens budskab er, at alle studerende i velfærds-branchen helt grundlæggende træder ind i en stærk relation til andre, når de udøver deres job, hvad enten det er i forhold til børn, unge, ældre, syge, handicappede og helt almindelige borgere. 

”Vi uddanner rygraden af det samfund, som vi sammen lever i”. siger Stefan Hermann