Del artiklen:
Dansk Magisterforening har spurgt 300 ledere om det psykiske arbejdsmiljø. 18 procent svarer, at de har været sygemeldt med stress, og yderligere 12 procent har haft sygedage på grund af stress-symptomer fra jobbet. (Arkivfoto)
Dansk Magisterforening har spurgt 300 ledere om det psykiske arbejdsmiljø. 18 procent svarer, at de har været sygemeldt med stress, og yderligere 12 procent har haft sygedage på grund af stress-symptomer fra jobbet. (Arkivfoto) - Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

18 procent af højtuddannede ledere har været sygemeldt med stress som officiel begrundelse. Derudover har 12 procent haft sygedage med symptomer, de selv mener skyldes stress.

Af NB Medier

18 procent af højtuddannede ledere har været sygemeldt med stress som officiel begrundelse. Derudover har 12 procent haft sygedage med symptomer, de selv mener skyldes stress.

”Jeg blev syg efter bare få måneders ansættelse som projektleder. Jeg havde en leder, som var superpresset på tid og ressourcer, og jeg oplevede at stå der som nyuddannet med store ambitioner, en høj grad af ansvar og engagement og samtidig helt uden rammer for, hvornår mit arbejde var godt nok. Det gik bare ikke”.

Den i dag 40-årige Lea Gaulshøj Thomsen er uddannet antropolog fra Aarhus Universitet og nåede kun at være ansat i få måneder som projektleder i en større dansk kommune i sit første job for nogle år siden, før hun blev sygemeldt med stress.

Lea Gaulshøj Thomsens historie er langtfra enestående. 30 procent af de højtuddannede lederne har været sygemeldt med stress eller har haft sygedage med stress-symptomer på grund af arbejdet.

Hver fjerde oplever. at arbejdspladsen ikke forebygger godt nok

Det viser en rundspørge om det psykiske arbejdsmiljø med svar fra 300 ledere, som Dansk Magisterforening (DM) har gennemført. 

Her svarer 18 procent af lederne, at de har været sygemeldt med stress, og yderligere 12 procent har haft sygedage på grund af stress-symptomer fra jobbet. 39 procent har inden for den seneste måned oplevet stress-symptomer, og 25 procent angiver, at der ikke gøres nok på deres arbejdsplads for at forebygge stress.

At næsten hver tredje leder har været syg af stress, kommer ikke som den store overraskelse for psykolog og adjunkt på Psykologisk Institut på Aarhus Universitet Tanja Kirkegaard, som blandt andet forsker i chefers betydning for at udvikle arbejdsrelateret stress.

“Der er for det første mange steder ikke kultur for at kigge på de rammer, som ledere arbejder under, hvor der typisk mangler støtte fra den øverste ledelse”, siger Tanja Kirkegaard til Magisterbladet.

Hun forklarer, at det er sjældent, ledere bliver spurgt om, hvordan de egentlig trives. Nogle ledere har op til 80 ansatte under sig, og det er alt for mange til, at lederen kan klare både sine egne og de personalemæssige opgaver tilfredsstillende.

“Det efterlader lederen i et krydspres mellem på den ene side at leve op til performancekrav fra den øverste ledelse og på den anden side de ansattes krav om støtte og empati”, siger Tanja Kirkegaard til Magisterbladet.